Uhapšen makedonski pevač koji je 1999. pretukao bahate NATO vojnike: Nemačka raspisala međunarodnu poternicu za njim

Elitni odred divljao je tada po kafani, a on im se suprotstavio

  • 10

Pevač poznate grupe "Kuku Lele" iz Severne Makedonije, Sašo Kimovski - Panki (52) uhapšen je pre nekoliko dana na ulasku u Grčku. Njemu su lisice stavljene na ruke na osnovu međunarodne poternice koju su za njim raspisale nemačke vlasti.

Panki se sumnjiči da je pre 13 godina bio član mreže lopova koji su krali podatke kreditnih kartica sa bankomata, javila je grčka agencija ANA-MPA.

Prema poternici, u kojoj se ne pominje njegovo ime, već je to doznao skopski portal NetPres, Panki je osumnjičen da je 2006. godine u dva bankomata u Minhenu ukrao podatke i lozinke kreditnih i debitnih kartica pomoću mikroskopskih čipova koji su snimali podatke i uz dopunski postavljenu tastaturu.

Sa ukradenim podacima, sa još dve osobe oni su pravili kartice - klonove i sa njima podizali novac u raznim zemljama. Na taj način su za sebe prisvojili više od 1,3 miliona evra, a samo u Nemačkoj preko 200.000 evra.

Ova kriminalna mreža je bila aktivna i u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Prema informaciji grčke agencije ANA-MPA, uhapšeni je bio izveden pred javnog tužioca u Solunu, a nadležni sud treba da odluči da li će on biti ekstradiran u Nemačku ili ne.

TUČA SA NATO VOJNICIMA '99.

Za skopsku grupu "Kuku Lele" i njenog pevača Sašu Kimovskog - Pankija, koji su još uvek popularni u Severnoj Makedoniji, van granica ove zemlje retko ko je tada bio čuo. Međutim, nakon incidenta koji se dogodio 6. marta 1999. godine, uoči NATO bombardovanja Srbije, njegovo ime je odjednom postalo poznato u celom regionu.

Ne zbog pevanja, već hrabrosti da se uhvati u koštac sa daleko brojnijim bahatim vojnicima Severnoatlanske alijanse, koji su tu noć u kafani "Dva jelena" u Skoplju, koju je držao Panki, počeli divljački da se ponašaju i lome inventar.

Sve je počelo oko ponoći, kad su dvadeset i dvojica pripitih pripadnika specijalnih britanski snaga SAS, koji su u Makedoniju bili poslati sa zadatkom da izvlače verifikatore sa Kosova, počeli da vređaju ostale goste, bezobrazno se šaleći na račun njihovih lepših polovina.

Da bi izbegli incident sa pijanim natovcima, gosti su pre vremena napustili kafanu.

Vojnici su nastavili sa pijankom, a kad su im konobari rekli da ne služe pijane goste, počela je rasprava koja se ubrzo pretvorila u krvavu tuču.

Sa pesnicama i opasačima, dvadeset dvojica natovaca su krenuli na osoblje i gazdu kafane. Posle kraćeg okršaja na podu demoliranog ugostiteljskog objekta ostalo je da leži desetak britanskih vojnika.

Incident je tada potvrdio britanski potpukovnik Endrju Venas, portparol NATO snaga u Skoplju, koji je rekao da se nakon tuče "dva britanska vojnika u teškom stanju nalaze u bolnici".

Nekoliko dana nakon ovog krvavog događaja, Panki je ispričao šta se te večeri dešavalo u njegovom restoranu. Rekao  je da je u prepodnevnim satima u kafanu došao neki oficir i rezervisao sto za 30 vojnika. U kafanu su došli, ali u civilu, oko osam sati uveče. Kad su se pojavili na vratima, njihovim gostima nije bilo svejedno.

Mesto incidenta Printskrin Google Street View

Kasnije se ispostavilo da su bili u pravu.

Nakon večere, vojnici su počeli da piju, a potom da šetaju između stolova. Postajali su sve bučniji, glasniji i bahati, pa su počeli čak i da gase pikavce u pepeljare drugih gostiju. Osoblje restorana ih je upozorilo da budu malo tiši, ali oni na to uopšte nisu obraćali pažnju.

Gosti su polako počeli da odlaze iz kafane da bi izbegli mogući incident sa pijanim vojnicima. Tu je "dara prevršila meru", pa je ortak Pankija pozvao njihovog starešinu i rekao mu da plate račune i napuste kafanu, pošto je već bio kraj radnog vremena.

- On nam je rekao da nema problema i da će za pet, deset minuta otići. Ali vojnici nisu hteli, tražili su još pića. Ostali smo samo nas trojica, još jedan konobar i šanker. Na kraju su nekako polako počeli da izlaze iz kafane. Neki su već bili na ulici, neki u bašti, a neki su još bili unutra. Rekli smo im da nije lepo što su nam njihovim ponašanjem najurili goste, a oni su nam na engleskom odgovorili "f*ck off" - rekao je tada je Panaki.

Vojnici su iz kafane počeli da izlaze u grupicama. Neki od njih su počeli da uzimaju stolove i stolice sa terase i da ih nose sa sobom. Uzeli su i zaštitni znak kafane, prepariranu mečku koja je stojala ispred restorana i poneli je sa sobom.

- Nas petorica smo tada istrčali iz kafane i povikali im da sve što su uzeli vrate na svoje mesto. Umesto toga, oni su na nas počeli da bacaju stolice, kamenje i flaše. Valjda su se nadali da ćemo i to da prećutimo i da nećemo da reagujemo, ali su se grdno prevarili. Više nije bilo vremena ni za priču, ni za toleranciju. Pojurili smo na njih. U dvorištu su bili metalni stalci za mikrofone, dograbili smo ih i sve koji su nam se našli pri ruci "patosirali". Neki od vojnika su padali, neki su bežali, dok su drugi samo stajali. Sve je trajalo od nekih pet, šest minuta. Ja sam polomio prst, udarili su me po leđima šipkom, mom drugu su sa flašom polomili glavu, konobara su udarili po ramenu - opisao je par dana nakon toga Sašo Kimovski - Panki kako je izgledao okršaj sa pripadnicima elitnih britanskih snaga.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    24. mart 2019 | 21:36

    Gde god se pojave ti natovci prave s.anje.Bravo za hrabre Makedonce,mislim da i kod nas ta belosvetska bagra ne bi bolje prosla !

  • RICINUS

    24. mart 2019 | 21:23

    Heroj

  • Tepanje

    24. mart 2019 | 22:10

    Svaka čAst na tepanje NATO VOJNIKA.LJUDI tu bagru je trebalo satirati na svakom koraku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA