Crnogorci kukaju da nemaju gde da rade, ali posao pastira zaobilaze (VIDEO)

Stočari godinama muku muče sa radnom snagom, pa pozivaju nadležne organe da im pomognu

  • 6

Crnogorci i dalje neće u pastire. Iako je stopa nezaposlenosti u zemlji visoka, a jedna od razvijenijih privrednih delatnosti poljoprivreda, malo je onih koji se odlučuju da čuvaju stada na seoskim domaćinstvima.

Radivoje Miljanić, vlasnik farme, kaže da se na njegov oglas za posao niko ne javlja. Iako nudi odlične uslove za život i rad, Crnogorci neće u čobane.

- Obezbećujemo kompletan smeštaj na farmi, kao i hranu, sve što neko želi da jede može da dobije, ali i odeću i obuću. Njegova plata je 100 posto koliko je dogovorena i nije mala. Jedan moj prijatelj koji je radio kod nas dve godine i bio je profesor filozofije, napisao je pet knjiga, često mi je govorio: "Ja sam Rašo bolje plaćen nego moje kolege u prosveti - ističe on. Dodaje da je ovaj problem prisutan na svim farmama.

Zbog toga što ne mogu da nađu radnike među domaćim stanovništvom, ali i zbog administrativnih prepreka prilikom zapošljavanja stranaca, stočari godinama muku muče sa radnom snagom.

Pozivaju nadležne da što pre pojednostave zapošljavanje na farmama, pre nego budu prinuđeni da ih zatvaraju.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da Vlada intenzivno radi na otklanjanju biznis barijera prilikom zapošljavanja, kao i da je ovaj problem evidentan i na Balkanu i u ostatku sveta.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    2. april 2019 | 14:16

    Zaposlite svoju decu da rade kao cobani a ne da uvalite po drzavnim firmama

  • Muhamed - Zenica

    2. april 2019 | 21:35

    Vic: Dosao Njemac u C.G. i vidi 20 hiljada ljudi kako strajkuju. Pita on jednog Crnogorca sta se desava, a ovaj mu odgovara da strajkuju radi toga sto nema posla. Njemac mu odmah ponudi posao i kaze mu jos da ce ga i dobro platiti. Crnogorac odgovara: " A dje mene nadje od 20 hiljada ljudi?!"

  • DEDA RAKA

    2. april 2019 | 20:43

    Naćuo sam da su Kinezi pronšli lakši naziv za Milogorce -Lijen -Ču- Ga !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA