≫ 

Nesavesni lovci masovno love divljač petardama: Šume gorele u blizini granice sa Srbijom, a zna se ko je glavni krivac

Pričinjena šteta od požara u martu procenjuje se na 880.000 evra

  • 0

Nesavesni lovci u Severnoj Makedoniji love divlje životinje pomoću petardi i tako izazivaju požare. Ocena da su ljudi najveći krivci za brojne požare izrečena je i na jučerašnjem sastanku o analizi požara u Kavadaračkom i Rosomanskom kraju u centralnom i južnom delu Severne Makedonije.

- Prošle godine smo imali požare koje su izazvali lovci. Znate, u lov idu dve grupe ljudi, oni koji gone divljač i drugi koji ih čekaju na određenim mestima da bi ih odstrelili. E, među tim prvim ima nepromišljenih pojedinaca, koji da ne bi vikali i urlali i tako terali divlje životinje, prema njima pale i bacaju petarde i na taj način ih usmeravaju na puške lovaca. Od iskri petardi dolazi i do požara - rekao je Petko Ristovski iz JP "Makedonske šume".

Prema podacima Sektora za zaštitu šuma, prošog meseca je registrovano čak 128 požara na celoj teritoriji zemlje, a toliko veliki broj požara za samo mesec dana godinama unazad se nije desio.

Pričinjenja je ogromna šteta Foto: AP/Tanjug

Požari su u martu progutali 2817 hektara šumskog zemljišta i šuma, a pričinjena šteta se procenjuje na 880.000 evra. Zoran Đorđiev, direktor JP "Makedonske šume", kaže da je u 99 odsto slučajeva glavni krivac za izbijanje požara bio čovek, dok na grom ili samozapaljenje otpada svega jedan odsto.

Ristovski iz JP "Makedonske šume" ukazao je i na drugi, ne manji problem sa kojim se godinama unazad suočavaju u tom vinogradarskom kraju Severne Makedonije.

- Gde god se ovih dana okreneš, na svakoj međi sa grožđem gore ostaci od krojenja (orezivanja) vinove loze. Na sve strane se dimi, kao da se Indijanci dogovaraju sa dimnim signalima - slikovito je to opisao Petko Ristovski.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA