≫ 

Dok se bore za život, bar da ne razmišljaju kako će platiti račune: Oboleli od raka u Republici Srpskoj dobijaće punu platu

Još dve kategorije takođe će moći da primaju punu zaradu dok su na bolovanju

  • 0
Hemoterapija, oboleli od raka, bolnica, Rak, Tumor, Kancer Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Republika Srpska korak je ispred Federacije BiH kada je reč o najteže obolelim pacijentima u našoj zemlji. Naime, radnicima koji boluju od karcinoma, onima koji se brinu o oboleloj deci i ženama koje moraju da paze na trudnoću, uskoro bi za vreme bolovanja mogla da bude isplaćivana puna plata, a ne umanjena kao do sada.

Ovaj predlog Vladi RS su uputili iz Konfederacije sindikata RS insistirajući na izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Vodeća bolest   

Sindikati se vode činjenicom da je iz dana u dan sve veći broj obolelih od karcinoma, a da u postojećim zakonima nije predviđena isplata pune plate u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili povreda na radu.

I onkolozi u federaciji BiH slažu se s ovakvim predlogom.

Profesor dr. Semir Bešlija ističe da je reč o pravom potezu, neophodnom onkološkim pacijentima.

Obolelima bi značilo da ne moraju još i o novcu da brinu, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Maligna bolest vodeće je oboljenje veka. Broj obolelih u okvirima je u kojim su standardni, ali je reč o velikom broju. Smatram da ova ideja može pomoći onkološkim pacijentima da se osećaju i žive bolje – kazao je dr. Bešlija.

Pacijenti u Federaciji navode da bi im ovakva vrsta pomoći dobro došla te da isti zahtev treba uputiti i nadležnima. Inače, napominju da se i dalje bore s nedostatkom citostatika.

 Napraviti korake

- Već mesec i po nemamo neophodne lekove. Nadamo se da će neko imati sluha za naš problem i da ćemo terapije imati na vreme. Nama je svaka pomoć dobro došla, a posebno materijalna. Mnogi od nas napustili su poslove, jer nas je bolest vezala za krevet. Puna plata olakšala bi život ne samo nama nego i našim porodicama – kazala nam je Halima. V.

Da je nužno napraviti korake u poboljšanju života najteže obolelih, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo, u kojima se navodi da je u Federaciji BiH, prema poslednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata.

Poražavajuća statistika  

Prema podacima, u 2017. godini je:

1.095 osoba umrlo od raka bronhija i pluća

322 osobe umrle od raka želuca

315 osoba umrlo od raka dojke

306 osoba umrlo od raka debelog creva

296 osoba umro od raka jetre

VIDEO: Senzacionalno otkriće: Stiže nam "živi" lek za rak i leukemiju, najpoznatija srpska doktorka donosi vesti iz Amerike

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA