≫ 

Hoću da budem kao Sulejman Veličanstveni: Poglavar Islamske zajednice pozira u otomanskoj odeći, a Makedonce naziva divljacima bez identiteta

Skandalozne reči on je izrekao u skopskom selu Arnakija tokom postavljanja kamena temeljca džamije

  • 12
Sulejman Redžepi Foto: Facebook

Poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) Severne Makedonije, Sulejman Redžepi ozbiljno je naljutio Makedonce izjavom da je to divlji narod i da zato nema, niti će ikada imati identitet.

Ove skandalozne reči on je izrekao u skopskom selu Arnakija za vreme ceremonije postavljanja kamena temeljca džamije u tom selu.

Ceremonija se održala 14. marta, a taj video zapis Redžepi je na svom Fejsbuku postavio pre dva dana. Podsećajući da je u prošlosti džamiju u tom selu jedan makedonski premijer u to vreme srušio sa 60 kilograma dinamita, Sulejman Redžepi je rekao da IVZ više neće dozvoliti da budu ometane izgradnje džamija i da o tom neće ćutati.

Govoreći pred vernicima Arnakije, poglavar IVZ se sa nedoličnim i uvredljivom rečima obratio makedonskom narodu, što je zabeleženo i na video zapisu koji je postavio na svom Fejsbuku.

Redžepi kao Sulejman Veličanstveni, Foto: Facebook

- Da se ometa i da se ne odobrava izgradnja džamija, to više nećemo dozvoliti. Nikada nećemo ćutati. Nadamo se, sa gospodom napred, da će doći bolja vremena jer svuda imamo narod i mesta. Zamislite kakav je divlji narod ovaj sa kojim smu u suživotu. Ovi su besprimerno divlji narod. Zato nemaju identitet i nikada ga neće ni imati, bez obzira što mi želimo da im pomognemo. Ne pomaže se, bezdušni se ne osvešćuju, rekao je Sulejman Redžepi.

Manja grupa albanskih intelektualaca reagovala je na ovakvu neprimernu i za makedonski narod uvredljivu izjavu poglavara IVZ, ali se za sada nije oglasila ni jedna partija Albanaca u Severnoj Makedoniji, niti državni organi na ovako očito širenje mržnje. Poglavar IVZ, Sulejman Redžepi posebnu pažnju muslimanskih vernika i javnosti je privukao i krajem januara 2014. godine fotografijom na svom Fejsbuku u pozi i garderobi nekadašnjeg vladara Otomanske imperije Sulejmana Veličanstvenog.

Boraveći u to vreme u Istanbulu na promociji Islamske Enciklopedije u elektronskoj verziji, Redžepi je poželeo da bar za kratko bude kao njegov turski imenjak Sulejman Veličanstveni. On je obukao tradicionalnu otomansku odeću i slikao se u karaterističnoj pozi, a fotografije je postavio na svom Fejsbuk profilu.

VIDEO: Uhapsili muslimansku devojku jer se snimala kako pleše

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    8. april 2019 | 22:50

    Nismo se skoro ovako slatko nasmejali.Ovaj mucenik mi deluje ko da je pobegao iz dusevne bolnice.

  • Bgd

    8. april 2019 | 22:19

    Kad Šiptar kaže za jedan narod da je divlji...zemljo otvori se.

  • Yan

    8. april 2019 | 22:37

    Neka me tuga uhvatila kad videh ovu sliku.. mučenik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA