≫ 

Sa spiska 6 najtraženijih begunaca s naših prostora, na slobodi su još 1 narko-bos i čak 4 pljačkaša i ubice! (FOTOGRAFIJE S POTERNICE)

Na listi 46 najtraženijih evropskih kriminalaca nalazi se ukupno šest osoba sa prostora nekadašnje SFRJ, a danas je narko-bos Darjan uhapšen u Srbiji, čime je spisak traženih smanjen na 5

  • 9

Dugogodišnji begunac Darjana Ješovnika, poreklom iz Slovenije, uhapšen je 6. aprila posle 8 godina bekstva i skrivanja. Njega su locirale i privele FAST jedinice Hrvatske i Srbije. On međutim, nije jedini kriminalac sa prostora bivše Jugoslavije za kojim je raspisana međunarodna poternica. U tu grupu spadaju još petorica muškaraca, koji su optuženi za najteža krivična dela.

Na listi 46 najtraženijih evropskih kriminalaca nalazi se ukupno šest osoba sa prostora nekadašnje SFRJ. To je objavila Evropska policija EUROPOL, uz slike i biografije "EU Most Wanted" osoba za kojima su raspisane poternice.

DARJAN JEŠOVNIK (SLOVENIJA)

On je slovenački državljanin rođen 8. decembra 1985. godine u crnogorskim Pljevljima, rodnom mestu narko-bosa Darka Šarića. U bekstvu je bio od 2011. godine i za njim je bio raspisan Evropski nalog za hapšenje. On je prvi sa ovog velikog spiska koji je uhapšen.

Nakon raspisivanja poternice pobegao iz mesta prebivališta u Ljubljani, Republika Slovenija i vešto se sakrivao na području više država.

Za njim se tragalo zbog sumnje se da je deo zločinačkog udruženja čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Holandiji.

Darjan Ješovnik Foto: Europol

Svi članovi zločinačkog udruženja, uhapšeni su u ranijim akcijama policija na području Španije, Hrvatske i Srbije, međutim Darjan Ješovnik je uspeo da pobegne, javlja MUP.

Darjan Ješovnik je duže vreme označen kao jedan od najtraženijih begunaca Hrvatske, a aktivno traganje i operativan rad policijskih službenika Odeljenja za ciljane potrage i precizno lociranje/FAST Hrvatska, potpomognut je bio i saradnjom sa Evropolom gde se nalazio kao jedan od pripadnika liste najtraženijih begunaca Evrope.

RADOMIR CVIJANOVIĆ (BIH/SLOVENIJA)

Rođen 7. novembra 1984. godine. Sumnja se da je učestvovao u pljački veka u Ljubljani, kada su razbojnici pobegli sa skoro 33 miliona evra.

Slovenačka policija ga traži od 2005. godine zbog pljačke SKB banke, u kojoj je obijeno 428 sefova i iz kojih je odneseno gotovo 20 miliona evra, ali i druge dragocenosti vredne oko 13 miliona evra. U toj pljački je pet naoružanih napadača upalo u riznicu banke, koristeći sigurnosni kod za korisnike sefa onesposobivši dvojicu čuvara.

Reč je o dobro organizovanoj i sofisticiranoj pljački, istaknuli su stručnjaci za bezbednost, ali i da je služba zaštite bila veoma slaba i alarmi nisu bili vezani za bezbednosni centar ili sedište policije u neposrednoj blizini banke.

Radomir Cvijanović Foto: Europol

HIME LUFAJ (KOSOVO)

Rođen 23. augusta 1984. Pokušao da ubije policajca nožem u predelu grudi i nadlaktice 2009. godine. Kada je pokušao da opljačka jednu ženu, više puta je nožem izbo prolaznika koji je pokušao da joj pomogne.

Hime Lufaj Foto: Europol

IZET AJDINOVIĆ (SRBIJA)

Rođen 25. juna 1971. Optužen da je pripadnik kriminalne organizacije koja se tereti za otmice, pranje novca, uzimanje talaca i ucene. Tereti se i za brutalan napad na jednu luksemburšku porodicu. U bekstvu od 2013. godine.

Početkom 2016. godine je upucan u Specijalnoj bolnici za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti u Novopazarskoj banji. Prvi rezultati istrage su pokazali da je Ajdinovića pucao Bibić Elvedin. Njih dvojica su od ranije bili u sukobu.

Prema pisanju domaćih medija, Izet je osuđen na tri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva Elvedina Bibića. Potom se 2017. godine pojavila informacija da Izet na slobodi čeka odluku Apelacionog suda u Kragujevcu koji treba da potvrdi ili obori presudu koju mu je izrekao Viši sud u Novom Pazaru.

Izet Ajdinović Foto: Europol

ŽELJKO BOJANIĆ (CRNA GORA)

Rođen 21. augusta 1966. Deo je međunarodne grupe krijumčara droge i bavio se posredništvom u prodaji i kupovini kokaina u Brazilu, Austriji i Sloveniji.

Željko Bojanić Foto: Europol

BOJAN DRAGIČEVIĆ (HRVATSKA)

Rođen 16. februara 1981. Dragičević je 2005. godine sa svojim kompanjonom Zoranom Svitlicom, u dva navrata opljačkao poslovnicu HVB Splitske banke u centru Šibenika. Prvi put je ukrao 350.000 kuna (oko 47.000 evra), a drugi put skoro pola miliona kuna (oko 66.000 evra).

Prema presudi, pljačka je organizovana u Banjaluci, gde je uhapšen u maju 2012. godine i zatim izručen Hrvatskoj. Oružje i ukradeni novac iz banke nikada nisu pronađeni.

Nakon što je završio u zatvoru u Lepoglavi, Dragičević je pobegao 2013. godine iskočivši kroz prozor prostorije koju su u pogrešnom trenutku čuvari ostavili bez nadzora. Skočio je na parkirani automobil i pobegao, ali ga je policija uspela uhvatiti istog dana. Nakon ovog bega, iduće godine prebačen je u Pulu odakle je takođe uspeo da pobegne 2014. godine, pri povratku iz šetnje, preskočivši zid visok četiri metra.

Bojan Dragičević Foto: Europol

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA