Hrvatski državni vrh i ove godine bojkotovao zajedničku komemoraciju u Jasenovcu za žrtve ustačkih zločina (FOTO) (VIDEO)

Uprkos jakoj kiši i hladnoći, u koloni sećanja na žrtve koncentracionog logora NDH hodalo je, prema procenama, i do nekoliko hiljada ljudi, najviše dosad

  • 5

Četvrtu godinu zaredom u Jasenovcu je održana "nezvanična" komemoracija za žrtve ustaških zločina, u organizaciji manjinskih udruženja, a bez ijednog predstavnika državne vlasti, piše Jutarnji list.

Uprkos jakoj kiši i hladnoći, u koloni sećanja na žrtve koncentracionog logora NDH hodalo je, prema procenama, i do nekoliko hiljada ljudi, najviše dosad. S pozornice smeštene ispod Cveta Jasenovca poslate su i snažne optužbe na račun Vlade premijera Andreja Plenkovića. Predstavnik organizatora i predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus Vladu je optužio za tolerisanje ustaštva.

U koloni sećanja bilo nekoliko hiljada ljudi, Foto: AP/Tanjug

- Mi, potomci žrtava zločinačke NDH, već četvrti put smo ovde sami, delom i zato što se danas stavlja znak jednakosti između NOB-a i NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Blajburškog polja isto - rekao je Kraus u govoru tokom komemoracije.

On je podsetio da je Ustavni sud zauzeo stav o ustaškom pozdravu Za dom spremni, ali se on i dalje koristi.

Nezvanična komemoracija je održana četvrtu godinu zaredom, Foto: AP/Tanjug

- Za godinu dana stvari se nisu promenile, nego su još gore, zbog čega ni ove godine nećemo učestvovati u službenoj komemoraciji. Ekstremna desnica jača. Pre dva dana održan je ustaški dernek u Splitu, uz prisustvo HDZ-a, gradskih vlasti i zaštitu policije. Skup je završen pozdravom Za dom spremni, niko nije reagovao - rekao je Kraus.

Pitao je do kad će to nastaviti da se toleriše.

Na skupu nije bilo nijednog predstavnika vlasti, Foto: AP/Tanjug

Kraus je ranije u izjavi tvrdio da ima informacije da su predstavnici Ministarstva spoljnih i evropskih poslova nazivali strane ambasade u Hrvatskoj tražeći od njih da ne šalju svoje predstavnike na ovu komemoraciju, već da pričekaju službenu koju državni vrh organizuje u nedelju.

Njegove reči potvrdio je i predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Službu držali rabin, katolički i pravoslavni sveštenici, Foto: AP/Tanjug

Komemoraciju su organizovali, uz Koordinaciju jevrejskih opština, Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Srpsko narodno veće i Savez Roma "Kali Sara", a došli su da je podrže i brojni opozicioni političari.

Među zvanicama su viđeni predsednik SDP-a Davor Bernardić, koji je u Jasenovac poveo gotovo sve kandidate sa svoje izborne liste, šefica Amsterdamske koalicije Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Mirando Mrsić, Veljko Kajtazi i Boris Miletić, a sa zakašnjenjem je na podijum pristigao i bivši predsednik Stjepan Mesić.

Među zvanicama su bili i Vesna Pusić i Stjepan Mesić, Foto: AP/Tanjug

Komemorativni skup počeo je čitanjem rasnih zakona NDH i verskim obredima koji su, svaki u svojoj tradiciji, izveli rabin, pravoslavni sveštenici i katolički sveštenik, a završeno je polaganjem venaca na spomen obeležje u Jasenovcu, mestu stradanja više od 80.000 Srba, Jevreja i Roma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    12. april 2019 | 21:33

    Pa to dolazi kao da ubica ode na sahranu ubijenog

  • bob

    12. april 2019 | 20:16

    Nije 80.000 hiljada vec 800.000

  • Јован Дучић

    12. april 2019 | 23:09

    Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA