≫ 

Četiri decenije od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori 1979. godine (VIDEO)

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa

  • 12

Navršava se četrdeset godina od najrazornijeg zemljotresa koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru. Njegova jačina je bila sedam stepeni Rihterove skale izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od devet stepeni Merkalijeve skale na celom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara. Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Uništen je ogroman deo modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dečije zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom četiri stepena preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 – 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Desetak nemilosrdnih sekundi petnaestog aprilskog jutra 1979. godine promenilo je izgled Crnogorskog primorja i njegovog zaleđa. "Pobjeda", tada jedina štampana dnevna novina u Crnoj Gori, je istog popodneva štampala vanredno izdanje na osam strana.

- To je bilo strašno, brda su se tresla. Jedva smo uspeli da se domognemo vrata, a već je sve bilo porušeno. Deca su skakala kroz prozore. No, velika je sreća da smo svi živi i zdravi - deo je jedne od brojnih ispovesti ispričanih tada novinarima "Pobjede" u Starom Baru.

Devojka iz Kumbora pričala je kako je probudila strašna huka, tutnjalo je desetak sekundi, u panici je iskočila kroz prozor i samo što je izašla kuća se prepolovila. Mladić iz Bijele kazao je da su stvari oko njega "oživele", da je krevet počeo da igra, luster da se trese, stvari da se razbijaju.

O sreći u nesreći svedoče reči primarijusa iz kotorske bolnice, koji je ispričao da je samo dva minuta pre udara sestra na kolica postavila 22 novorođenčadi i odnela ih na dojenje. Ta dva minuta su ih i spasla najgoreg.

Kad se dogodi zemljotres, spašavanje je trka sa vremenom. U borbi sa posledicama naravi prirode ostalo je zabeleženo da je crnogorski čovek ostao uspravan i kad se sve oko njega rušilo. Strahote aprilskog zemljotresa ujedinile su akcije požrtvovanja, solidarnosti i humanosti.

U prvim satima nakon zemljotresa, ljudi su samoinicijativno pomagali, a kolektivna akcija krenula je nakon organizovanja Republičkog štaba civilne zaštite. Savezna skupština donela je Zakon o obnovi Crnogorskog primorja, pa su sve republike tadašnje Jugoslavije solidarno učestvovale u obnovi, a pomoć je stizala iz celog sveta.

Tragovi prirodne nesreće odavno su izbrisani, a moderna lica crnogorskih turističkih centara godinama su među prestižnim na mapi sveta. Tragovi i ožiljci su ostali, posebno u srcima onih koji su u katastrofi izgubili najdraže.

Fotografije pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/cdm.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. april 2019 | 06:40

    Srbija im je najvise pomogla, a tri decenije kasnije, po dobrom uhodanom obicaju, zarili su nam noz u ledja!

  • Dragan.

    15. april 2019 | 06:30

    E koliko nam je odbijano od plata da im izgradimo porušeno od zemljotresa. I sada su oni sve zo zaboravili a ponašaju se prema nama kao prema ratnim neprijateljima. Eto im sada arnauta pa da vide ko im je pravi prijatelj. Srbi su im dobri samo da pobegnu iz njihovog kamenjara i da rasturaju belo našoj deci.

  • Miodrag

    15. april 2019 | 07:32

    Pomaži Crnu Goru zbog zemljotresa, Kosovo najugrožnija pokrajina u SFRJ i eto gde su naše plate išle !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA