≫ 

Britanski mediji osuli paljbu po Hrvatima: Letovanje kod njih je skuplje nego u Turskoj, Španiji ili Grčkoj, svake godine dižu cene

Naduvane cene, ocenio je "San" deo su jadranskog folklora, ali za direktora Hrvatske organizacije turizma, Veljka Ostojića, istina o cenama ipak ima više lica

  • 39

Sedmodnevni odmor u Zadru je skuplji nego u Pafosu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, Majorci i Kosti del Sol u Španiji, kao i u bugarskom odmaralištu Sani bič, pokazalo je istraživanje koje je sproveo britanski tabloid "San".

Hrvatska deli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore sa padom potražnje u odnosu na prošlu godinu i zbog toga dolazi do spuštanja čena čak i do 20 odsto, pa poskupljenje od 12,7 odsto u Zadru i te kako bode oči, navodi hrvatski "Večernji list" koji se bavio temom istraživanja britanskog tabloida.

"Večernji" navodi da se u Hrvatskoj može letovati za manje od 3.500 evra, odnosno koliko je "San" procenio da sedmodnevno letovanje u Hrvatskoj košta.

Cene u Hrvatskoj su svake godine sve veće Foto: Pixabay.com

Mimo toga, ističe hrvatski list, jadranske cene su posebna priča i gotovo da nema nikog ko je letovao na hrvatskim obalama, a da se kući nije vratio sa osećajem da je nešto negde platio previše.

Kapućino od šest evra, kilogram grožđa za 10, hamburger za 22, sendvič od 13,5 evra samo su neke od "podivljalih" letnjih cena na Jadranu, piše "Večernji list".

Naduvane cene, ocenio je "San" deo su jadranskog folklora, ali za direktora Hrvatske organizacije turizma, Veljka Ostojića, istina o cenama ipak ima više lica.

Britanski mediji nisu bili blagi u ocenjivanju turizma u Hrvatskoj Foto: Pixabay

- Svako poređenje sa konkurencijom dobro je kako bi nam pokazalo kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako mi ne bi trebalo da se borimo sa konkurecijom cenama, već kvalitetom, koji onda dopušta nešto više cene, ne smemo sebi da dopustimo da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi da budemo svesni jeste da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uslovima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cena - rekao je Ostojić za "Večernji".

VIDEO: Grčka je majka a to zna i Palma

(Telegaf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    15. april 2019 | 13:11

    I da je dzabe, svejedno je, tamo nikada!

  • 534

    15. april 2019 | 12:55

    U hrvatskoj paradajz svih 365 dana u godini košta 10 kuna. (160 din) Potpuno je svejedno da li ga kupujete u marketima ili kod nekog na kućnom pragu. Ovaj drugi nema ni zaposlene, nema zakup lokala, nema porez itd a opet ga ceni 10 kuna. Toliko o smislu za turizam. Paradajz je samo jedan slučajno izabrani primer. Pivo sam prvo plaćao 12 pa 15 pa 18 i na kraju 20 kuna. Isto pivo u istom lokalu. Sad neka ga piju sami.

  • Milan

    15. april 2019 | 11:45

    Ja sam isao u goste u Pulu kod drugara i to u novembru, odveo me je u jedan restoran u centru grada i rucak za nas dvojicu oko 200 eura, popili smo po tri piva... doruckovali u pekari u centru grada, ne na moru nego u centru grada i pojeli 40 eura... stvarno preskupo... moj predlog za letovanje Spanija, majorca.. top

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA