≫ 

Građani i vernici 24 sata bez prestanka čuvaju krstionicu na Prevlaci: Čak 94 odsto ljudi protivi se njenom rušenju

Oni su uspeli da je sačuvaju od rušenja 2. aprila i od tada dan i noć dežuraju po smenama

  • 6

Čak skoro 94 odsto građana u anketi koju je na svom sajtu sproveo lokalni javni servis Tivta izjasnilo se protiv namere države da sruši nelegalno podignuti objekat krstionice u manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci.

Na pitanje Radio Tivta: da li treba srušiti Krstionicu na Prevlaci, tokom sedam dana trajanja ankete koja je završena u ponedeljak, pozitivno je odgovorilo 159 građana ili 6,04 odsto, a negativno njih čak 2.474 ili 93,96 odsto.

Građevinska inspekcija Ministarsta održivog razboja i turizma donela je rešenja za uklanjanje malog objekta od 11 kvadrata koji je Crkva podigla na manastirskom mulu na jugoistočnom delu obale Ostrva cveća, bez da je prethodno od države dobila neophodne papire i saglasnosti. Rešenje inspekcije trebalo je biti sprovedeno u jelo 2. aprila u 9 časova za kada je bilo zakazano rušenje. Crnogorska policija, međutim, nekoliko sati pre toga, u noći 1. na 2. april, sa kopna i sa mora pokušala da zauzme krstionicu, ali je od toga odustala jer je nekoliko stotina vernika bilo spremno da brani taj objekat.

Od tada do danas neprekidno, 24 sata dnevno, traju dežurstva vernika pravoslavne, ali i građana drugih veroispovesti na Prevlaci koji u smenama čuvaju krstionicu, a monaštvo manastira Svetog Arhangela Mihaila je pored verskih službi, za njih organizovale i razne kulturne programe poput književnih i večeri uz gusle. Među onima koji se svakodnevno mogu sresti na Prevlaci su i članovi i aktivisti prvenstveno opozicionih, ali i u Tivtu i Crnoj Gori vladajućeg DPS-a, koji se takođe protive nameri države da ruši krstionicu.

Tivatski gradonačelnik (ujedno i predsednik OO DPS) dr Siniša Kusovac do danas se nije javno oglašavao povodom zbivanja na Prevlaci, iako su ga tamo okupljeni građani u par navrata pozivali da im se, kao gradonačelnik, obrati.

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA