≫ 

Proglašena epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji: Morbili napadaju sve - od beba do starijih ljudi

Mere koje su do sada važile u gradovima u kojima je ranije bila proglašena epidemija, sada će važiti na teritoriji cele Severne Makedonije

  • 0

Na celoj teritoriji Severne Makedonije danas je proglašena epidemija malih boginja kako bi se sprečilo dalje širenje ove zarazne i neretko smrtonosne bolesti.

Ukupan broj zaraženih od morbila trenutno iznosi 960, ali se strahuje da će ih biti znatno više jer zaraza od malih boginja ne pita za uzrast. Morbili napadaju ljude svih uzrasti koji na vreme nisu vakcinisani, od beba do starijih ljudi.

Mere koje su do sada važile u gradovima u kojima je ranije bila proglašena epidemija, sada će važiti na teritoriji cele Severne Makedonije. To znači da ni jedno nevakcinisano dete neće biti primljeno u vrtić ili obdanište.

Zabranjena je poseta bolnicama, a svi zdravstveni radnici u celoj državi obavezno moraju da se vakcinišu sa dve doze MRP vakcine.

Istovremeno, minimalna uzrast za vakcinisanje dece je smanjena sa 12 na 6 meseci, a povećana je uzrast osoba koje mogu da se vakcinišu. Komisija za zarazne bolesti ističe da svako lice od 14 do 60 godina slobodno može da se vakciniše u centrima za javno zdravlje.

O epidemiji morbila u Severnoj Makedonije obaveštene ja i Svetska zdavstvena organizacija.

VIDEO: Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA