≫ 

Zbog svinjske kuge cena svinjetine u celoj Evropi porasla je za 30 odsto: Kritično i u susednoj Hrvatskoj, cifre samo skaču

S obzirom na to da afrička svinjska kuga i dalje preti, ugrožen je celi lanac snabdevanja

  • 2

Nagli rast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno više od milion domaćih svinja, lansirao je u nebo cene svinjetine u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Cene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Evropi globalno su porasle čak za 30 odsto, stoji u saopštenju koje je ovih dana medijima poslala Evropska industrija prerade mesa koja predstavlja oko 13.000 kompanija sa ukupnom proizvodnjom od oko 13,5 miliona tona mesnih proizvoda i prometom od 80 milijardi evra.

Takva situacija, upozoravaju, može ugroziti veliki broj radnih mesta i opstanak brojnih firmi, s obzirom na to da troškovi sirovine u nekim slučajevima čine i 75% ukupnih troškova proizvodnje. A što je najgore, s obzirom na to da afrička svinjska kuga i dalje preti, ugrožen je celi lanac snabdevanja, poručuju iz CLITRAVI-ja.

Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cenovnog informacionog sistema u poljoprivredi), cene pojedinih kategorija svežeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju... u hrvatskim mesarama su prošle nedelje, u odnosu na predzadnju sedmicu marta, u proseku porasle 1 do 2 kune, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u martu u odnosu na januar u veleprodaji poskupeli i za desetak kuna, pančeta za 4 kune po kilogramu, šunka za 8 kuna, pršut 15 kuna.

VIDEO: Porodica prokockala psa, jedva ga spasili iz mesare

(Telegraf.rs/ Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA