≫ 

Opasni terorista deportovan u Bosnu: Rođen 1995, u Siriji organizovao paravojne grupe

Osim Ćufurovića, u BiH bi trebao da bude deportovan i Armin Čurt

  • 7

Ibro Ćufurović (24) iz Velike Kladuše deportovan je iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH je saopštilo da se on tereti za krivična dela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam i da je trenutno u pritvoru.

Ćufurović je u Siriju otišao iz kuće Bilala Bosnića, koji je na Sudu BiH osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam.

Ibro Ćufurović, Foto: Interpol.int

Hapšenje i transport Ibre Ćufurovića usledili su u skladu s međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Saveta bezbednosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama i dodatnom protokolu Saveta Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obavezala da će poštovati i provoditi kroz članstvo u Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

MEĐUNARODNA POTERNICA

Protiv Ćufurovića je raspisana međunarodna poternica po naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno rešenje o određivanju pritvora pa su ga službenici Sudske policije Suda BiH sproveli u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Protiv njega će biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je najavio da će BiH prihvatiti dvojicu bosanskih državljana, navodeći da je za njih dvojicu završen identifikacioni proces, da je potvrđeno da su državljani BiH i da ih traži Interpol, čime su ispunjeni uslovi za deportovanje, odnosno povratak u BiH, gde će se s njima dalje postupati u skladu sa zakonima njihove matične države. Osim Ćufurovića, u BiH bi trebao da bude deportovan i Armin Čurt.

(Telegraf.rs / Izvor: avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA