≫ 

Imam iz Severne Makedonije proteran iz Italije zbog terorizma: Zloupotrebljavao poziciju za propagiranje džihada i regrutaciju sledbenika

Ako još uvek ima pravde u Italiji, brzo ću se vratiti, napisao je Sadiki na svom Fejsbuk nalogu

  • 1

Imam iz Severne Makedonije, Zejnulah Sadiki (31) biće proteran iz Italije zbog islamskog radikalizma, prenose mediji u Skoplju. Prema optužnici, on je u dužem vremenskom periodu zloupotrebljavao svoju poziciju imama u lokalnoj Islamskoj zajednici u italijanskoj provinciji Groseto gde je propagirao džihad i regrutovao sledbenike. Radi toga su agenti DIGOS (Divizija za istrage i specijalne operacije) tri godine pratili svaki njegov korak.

Čim je uhapšen, Sadiki je bio prebačen u Centar za identifikaciju u Torino, gde se odvija procedura njegovog proterivanja iz Italije.

Sadiki je, navode italijanski mediji, duže vreme propovedao radikalni islam. Njega je 2010. godine DIGOS proterao iz džamije u Đenovi zbog bezbednosnih razloga, a sada Sadikija terete za terorizam.

Imam iz Severne Makedonije u Italiji je optužen da je vršio propagandu u korist ISIS, a italijanskoj javnosti prvi put je postao poznat 2015. godine kada je bila razbijena džihadistička ćelija u provinciji Groseto.

Veruje se da je Sadiki bio povezan sa Marijom Džulijom Serdžo, alijas Fatima, prvim državljaninom Italije, koji je otišla u Siriju da se bori u redovima ISIS. Marija, alijas Fatima se udala za Albanca s kim je boravila u gradiću Skansano u provinciji Groseto, gde je u Islamskoj zajednici bio i Sadiki.

Zejnulah Sadiki Printskrin: Youtube/Z.Sadiki

Sadiki je negirao da se sreo sa Fatimom.

Dokazi protiv imama iz Severne Makedonije kazuju da je 2013. godine u njegov Islamski centar pozvao Šefketa Krasnićija, propovednika sa Kosova, koji je kasnije bio uhapšen i optužen za regrutovanje džihadista.

Zejnulah Sadiki je na svom Fejsbuku potvrdio da je proteran iz Italije, ali tvrdi da je nevin i da strahuje za svoju porodicu.

- Uhapsili su me u mom domu, bez svedoka, zato što predstavljam opasnost za italijansku državu kao izuzetno radikalan imam i zato što sam posećivao puno islamskih centara. Međutim, ako još uvek ima pravde u Italiji, brzo ću se vratiti - napisao je Sadiki.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    21. april 2019 | 22:37

    Teroristo,vratices se ali juče.Nije vam to Južna Srbija i Srbija pa da radite šta hoćete i protiv države gde ste!Mars bre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA