≫ 

Veselin Vukotić znao da je "živa meta" i da mu je život ugrožen, ali se svuda kretao bez obezbeđenja

Crnogorska policija sumnja da je njegovo ubistvo nastavak rata “škaljaraca” i “kavčana”, koji traje godinama i koji je odneo desetine žrtava

  • 3

Ubistvo Veselina Veska Vukotića, oca Igora i Jovana Vukotića, koji važi za vođu škaljarskog klana, nastavak je obračuna dve zaraćene kriminalne grupe iz Crne Gore koji je za pet godina odneo više od 30 života u Srbiji i Crnoj Gori.

Na Veselina Vukotića je ispred porodičnog apartmana "Vukotić" u kotorskom naselju Dobrota zasad nepoznata osoba preksinoć oko 20.45 sati ispalila više hitaca i pobegla. "Vijestima" je iz Uprave policije rečeno da je Vukotić prevezen u Opštu bolnicu Kotor, gde je preminuo usled povreda.

Zasad je jedino poznato da je ubica na glavi imao kačket i saučesnika koji mu je pomogao nakon ubistva, pišu crnogorski mediji. "Pobjeda", pozivajući se na saznanja iz istrage, piše da je reč o automatskom oružju, a "Dan" da se radi o pištolju sa prigušivačem.

Način na koji je počinjen ovaj zločin upućuje na to da je ubica poznavao navike Veska Vukotića. Mediji pišu da je reč o profesionalnom i detaljno isplaniranom ubistvu, a da u prilog tome govori i podatak da ubica nije ostavio tragove. Ubrzo je na mesto ubistva došla i mlađa ženska osoba, za koju se ispostavilo da je supruga Veselinovog sina Igora. Ona se kroz plač obratila policajcima: "Molim vas, mene morate da pustite da priđem, ja sam mu snaha", piše "Dan". Iako se spekulisalo da je Veselin Vukotić "živa meta" i da mu je bezbednost ugrožena, iz policije tvrde da se on obazrivo kretao, ali da je iz kuće izlazio bez obezbeđenja.

Kako tvrde crnogorski mediji, sigurnosne kamere snimile su ubicu, ali snimak nije od pomoći policiji. Crnogorska policija sumnja da je njegovo ubistvo nastavak rata “škaljaraca” i “kavčana” koji traje godinama, a koji je odneo desetine žrtava. Prema navodima crnogorskih medija, ubistvo Vukotića moglo bi da bude uvod u eskalaciju rata dva kotorska klana.

Podsećanja radi, kotorski klanovi ranije su delovali kao jedna kriminalna grupa. Međutim, krajem 2014. u Valensiji je nestalo oko 300 kilograma kokaina, nakon čega je došlo do rascepa među njima. Ubrzo su počela ubistva na teritoriji Crne Gore, ali i Srbije, a u ratu su osim pripadnika zaraćenih klanova stradale i slučajne žrtve.

Operativni podaci pokazuju da je Veskov mlađi sin i vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić u Srbiji sarađivao sa Lukom Bojovićem dok je on još bio na slobodi. Svi Vukotićevi neprijatelji postali su neprijatelji Lukinog klana.

Vesko Vukotić, Foto: Telegraf.rs

Osim što je škaljarski klan hapšenjem Jovice Vukotića ostao bez predvodnika, isti slučaj dogodio se i suparničkom klanu. Jovica Vukotić uhapšen je u septembru u Antaliji nakon što je kod njega pronađen falsifikovani makedonski pasoš na ime Georgije Andonov. Ubrzo potom, poslednjeg dana novembra, Vukotić je osuđen na 15 meseci zatvora u Srbiji. Dve nedelje kasnije, u Češkoj je uhapšen njegov najveći suparnik - Slobodan Kašćelan.

Jovicu Vukotića crnogorski pravosudni organi potražuju zbog sumnje da je učestvovao u pokušajima ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, i Miloša Radonjića i Vojina Stupara, pripadnika te kriminalne grupe.

Ime ubijenog Veska nedavno se našlo u zvaničnom saopštenju crnogorske Uprava policije koja je tvrdila da je u maju 2016. bio sa sinom u automobilu kada je Jovan navodno pokušao da ubije Tamaru Zvicer.

Veskov drugi sin Igor je u bekstvu, a za njim je raspisana međunarodna poternica zbog optužbe da je formirao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više krivičnih dela kojima je cilj, između ostalog, bila likvidacija policijskih funkcionera, službenika Agencije za nacionalnu bezbednost...

Vesko se više puta medijima obraćao povodom pisanja o njihovoj porodici. Poslednja reakcija bila je nakon hapšenja sina Jovana u Turskoj, gde je detaljnije govorio i o dvojnom, srpsko-crnogorskom državljanstvu svog sina. U jednoj od reakcija Veselin je rekao da se njemu i Jovanu namešta pucanje na Tamaru Zvicer. Vesko je optužio ljude iz ANB da maltretiraju njegovu porodicu napisavši da sarađuju sa "kavčanima".

BIO NA IZRICANJU PRESUDE

Ubijeni Veselin Vukotić prisustvovao je 30. novembra 2018. izricanju presude njegovom sinu Jovici u Drugom osnovnom sudu u Beogradu. I tada je u sud došao bez obezbeđenja.

- Kako ste sudili, tako vam Bog pomogao i Vasilije Ostroški, najveća svetinja - rekao je sudiji Vesko Vukotić nakon što je sudija osudila njegovog sina na godinu i tri meseca zatvora zbog falsfikovanja isprava. Odmah potom on je izbačen napolje.

Kada je ispred sudnice ugledao sina, Veselin Vukotić je dobacio: "Čuvaj se. Izdržaćeš to. Završiće se i ovo".

VIDEO: Uhapšeno 11 članova ozloglašenog Škaljarskog klana

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA