≫ 

Haos na hrvatskom primorju pred početak turističke sezone: Podstanari strahuju da će biti izbačeni na ulicu zbog turista

Oglasi stanova na "dugoročno" prava su atrakcija, a svaka imalo realna i pristojna ponuda brzo nestane s interneta

  • 1

Dok se jednima smeši turistička sezona, splitskim podstanarima samo što suze ne navru na oči.

Kako piše Slobodna Dalmacija, oni poslednjih godina, negde u ovo doba, počinju da strahuju hoće li ih najmodavac izbaciti iz stana uprkos tome što uredno podmiruju sve račune, što su potpisali ugovor i što nije bilo primedbi na njihovo podstanarsko ponašanje.

No, kako piše list, praksa je pokazala da su evrići iz džepova turista "vredniji" od hrvatskih kuna, pa se stanovi u letnjim, čak i već od uskršnjih praznika, izdaju strancima za višestruko veće iznose nego što to klasični podstanari mogu da plate za jedan mesec najamnine.

Oglasi stanova na "dugoročno" prava su atrakcija, a svaka imalo realna i pristojna ponuda brzo nestane s interneta.

Panorama grada Splita Foto: Profimedia/Alamy

- Imam više od 200 upita preko inboksa i tridesetak poziva u rekordnom roku, pa se ovim putem izvinjavam svima kojima nisam stigla da odgovorim. Stan sam upravo iznajmila. Želim vam svima puno sreće u pronalasku stana! - poručuje jedna stanodavka na društvenim mrežama u grupi za dugoročni najam stana u Splitu i okolini.

Oni koji su u potrazi za stanom imaju raznorazna iskustva s terena.

- Ma, odustajem od traženja u Splitu! Nas je petoro u porodici i moramo se seliti iz podstanarskog stana jer vlasnici žele da ga iznajmljuju turistima, a potraga za novim je nemoguća. Cene idu u nebo, a nas kao veliku porodicu gledaju sa zebnjom. Pošten stan ne možete naći ispod 500 evra - iskustvo je jedne podstanarke koja je skrenula fokus na okolinu Splita, pa je tako naišla na oglas za lepo uređen stan u Vranjicu za 400 evra i to na duži rok.

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, pixabay.com

Da ponuda stanova na tržištu nekretnina u Hrvatskoj nikad nije bila gora, potvrđuju za Slobodnu Dalmaciju iz agencije "Anastazia nekretnine".

- U ponudi jedva da ima stanova na duže vreme, a kada se nešto pojavi, nestaju tolikom brzinom da ne možete verovati. Potražnja za takvim stanovima je ogromna. Traže porodice, samci, studenti, svi, ali nema ih toliko na tržištu. I cene su znatno veće nego pre nekoliko godina - kažu iz agencije.

Kada su u pitanju ugovori između najmodavca i najmoprimca, sve zavisi od vlasnika stana. Agencije samo spajaju dve strane, a na gazdi je da odluči kako će urediti odnose. Preporuka je svakako tražiti ugovor i prijavu, ako ste odlučiti da živite u tom stanu na duže vreme, savetuje list.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA