≫ 

Malena tuguje za Klepetanom i odbija da jede: Ako joj se on ne vrati, mogla bi da se "preuda" za godinu dana

Njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči

  • 0

Čitav region pomno prati priču oko dve najpoznatije rode u Hrvatskoj. Reč je o Malenoj i Klepetanu, a u poslednje vesti koje su stizale iz komšiluka nisu bile baš najbolje. Klepetan više ne svraća u gnezdo kod Malene, a ona je zbog toga tužna i odbija da jede.

Printskrin:Youtube/Jana

- Oporaviće se ona. Trenutno veoma pati, ali uskoro će početi normalno da jede. Za godinu dana zaboraviće Klepetana i mogla bi da se preuda - rekao je Sandro Jurišić, potpredsednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, komentarišući ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju rodu Malenu prerano napustio njen Klepetan i jednostavno nestao.

Pošto njega nema već neko vreme, Malena ne želi da jede, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

Foto: Promo

Stjepan Vokić, penzionisani školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje sa njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo poranio i došao 19. marta, međutim, ostao je samo do 18. aprila.

- Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negde ugine - rekao je domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode verne jednom partneru celog života.

- Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još polno aktivne, nalaze drugog partnera - kaže Jurišić.

Dodao je da rode mogu tokom letenja da stradaju na dalekovodima ili na neki sličan način.

Foto: Promo

Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

- Ako neravnomerno sedi na jajima, mogu da se pretvore u mućak. Ništa neobično - zaključio je Jurišić.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA