≫ 

Osumnjičeni za ubistvo banjalučkog biznismena tvrdi da nije kriv i objašnjava šta je sa ostalima radio pre krvavog napada (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je sledeće: "Da imamo doživotnu kaznu, oni bi trebalo da je dobiju za ovakvo brutalno ubistvo"

  • 5

Nešto više od sat vremena pre ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbeđenja Žarka Pavlovića, za istim kafanskim stolom sedeli su osumnjičeni za ovaj zločin: uhapšeni Emilio Baldo, i odbegli Benedi Đukanović, kao i napadač Željko Kovačević, koji je tokom napada ubijen. To se može zaključiti iz iskaza Balde, koji pere ruke od ovog zločina.

Istraga trostrukog ubistva, tokom kojeg je ranjen Krunićev vozač Goran Ilić, nastavljena je pa su tako u koprivama pronađene dve automatske puške i okviri, a kod Doma kulture u Zalužanima i Kovačevićeva crvena opel korsa.

Budući da je Kovačević ubijen, a Đukanović u bekstvu, zasad se najviše može računati na iskaz Balde, koji je tokom istrage zatražio da bude podvrgnut poligrafskom ispitivanju, dok je tokom izjašnjenja rekao brojne pikanterije o svom kretanju u danu kada je zločin počinjen.

Priznao je, primera radi, da poznaje Kovačevića, kog je upoznao u KPZ Tunjice. Nakon što su se dočepali slobode, često su se viđali. Baldo Kovačevića smatra svojim prijateljem, a tokom robijanja u Foči upoznao je i Željkovog brata pa ga štitio od drugih robijaša.

Osumnjičeni za ubistvo biznismena Slaviše Krunića Foto: mup.vladars.net

- Benedija Đukanovića upoznao sam preko Željka Kovačevića. Benedi i Željko su jako dobri i često se druže - otkrio je Baldo, koji ima BiH i italijansko državljanstvo.

Tog 22. aprila kada se dogodio zločin Baldo je, tvrdi, nevenčanu suprugu, inače konobaricu, odvezao oko 14 časova na posao, a zatim je otišao kući te je oko 20 sati otišao u jedan kafić u Glamočanima.

- Tu sam zatekao Željka, Benedija i gazdu kafića kako sede za jednim stolom. Na jednoj strani stola su sedili gazda i Željko, a na drugoj Benedi i ja - otkrio je Baldo, koji ne spominje Krunića kao temu razgovora za kafanskim stolom.

U kafiću su se, prisetio se, zadržali do sat vremena, nakon čega je Kovačević rekao da mora da ide u grad i sva četvorica su ustala.

- Ja sam svojim vozilom otišao za Laktaše, a Željko i Benedi su otišli Željkovom crvenom opel korsom za Banjaluku. Gazda je ostao u kafiću - tvrdi Baldo.

Dodaje da je potom kod jednog restorana u Laktašima zastao i pola sata bio sa svojom prijateljicom, čije ime ne otkriva jer se često viđa s njom, a udata je.

Zatim je, tvrdi, otišao kući. Nakon toga je, po njegovoj tvrdnji, otišao po suprugu, a kada su došli kući, istuširali su se i otišli da spavaju, ali ga je negde u noći, oko tri sata, probudila policija i privela. Nigde, međutim, ne spominje da je bio na mestu zločina, a u četvrtak je u sudnici tvrdio da s ovim slučajem nema ništa.

- Dobro sam, nema smetnji da se održi ovo ročište - rekao je Baldo, dok je njegov advokat Dragan Stupar kazao da je neosnovan predlog da Baldo bude pritvoren.

Dok je u četvrtak ujutro održavano ovo ročište, policajci su ponovo pretraživali teren u Glamočanima. Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekao je da MUP Srpske sprovodi intenzivnu istragu o ovom trostrukom ubistvu.

- U ovom momentu ne mogu da govorim o motivima i izvršiocima. Imamo lice koje je izvršilo napad na Slavišu Krunića i njegovu pratnju - rekao je Ćulum i dodao da će za odbeglim Đukanovićem biti raspisana i međunarodna poternica.

Po njegovim rečima, obaveštene su sve policijske agencije u BiH, kao i policije Srbije, Hrvatske i Crne Gore, pa se istraga sprovodi u celom regionu.

Ćulum je istakao da MUP čini sve da bude potpuno rasvetljen ovaj događaj, a govoreći o mogućoj povezanosti ovog sa slučajem "Šijan" rekao je da misli da zasad ti slučajevi nisu povezani.

DRAGAN LUKAČ U KRUNIĆEVOM UBISTVU

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima dovoljno saznanja i materijalnih dokaza za umešanost Benedija Đukanovića i Emilija Balda, i ubijenog Željka Kovačevića u pripremi i izvršenju samog ubistva Slaviše Krunića - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Naveo je da MUP Srpske ulaže sve kapacitete da istragu dovede do kraja.

- Svi naši ljudi će biti uključeni u rešavanje ovog slučaja, da donesemo dovoljno materijalnih dokaza tužiocu, da on može u potpunosti da na sudu zastupa ovo krivično delo u smislu osuđujućih presuda - rekao je ministar i dodao da smatra da će Tužilaštvo tražiti maksimalne kazne i da to ne treba ni u jednom trenutku da bude dovedeno u pitanje.

- Da imamo doživotnu kaznu, oni bi trebalo da je dobiju za ovakvo brutalno ubistvo - zaključio je Lukač.

(Telegraf.rs/Nezavisne novine/RTRS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasa

    26. april 2019 | 15:03

    Kada je nastala rec biznismen???

  • Milos

    26. april 2019 | 15:01

    Supalj ti ovaj alibi ko švajcarski sir :(

  • Ivica

    26. april 2019 | 16:29

    Kako je krenulo ,bitće da su se ovi obračunali između sebe a da je Kovačević stradao kao slučajni prolaznik ,vozač preživio jer je prvi puco itd itd... Ujeo Vuk Magarca.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA