Tomislav iz Zagreba oborio Ginisov rekord: Gurao je automobil 24 sata i prešao neverovatnih 106 kilometara (FOTO) (VIDEO)

Svoj poduhvat počeo je u subotu u 15 sati kada je upaljena zvanična štoperica u pratećem automobilu u kojem su svaki Tomislavov korak pratili zapisničari

  • 4

Zagrepčanin Tomislav Lubenjak je juče srušio Ginisov rekord u dužini guranja automobila kada je za 24 sata uspeo da pređe čak 106 kilometara, prenosi Jutarnji.hr. Pre toga je oborio raniji rezultat koji je iznosio 82 kilometara. On je tada pregurao auto 83 kilometara za manje od 17 sati.

Ukupno je gurajući automobil gore-dole po Vukovarskoj ulici prešao 106 kilometara (raniji rekord je držao Poljak Przemislav Marcevski sa pređenih 82 km), a njegov je novi rekord i službeno verifikovan od strane Ginisovih sudija. Za upravljačem automobila je u zadnjoj deonici poduhvata sedela njegova baka Marica, koja nije krila oduševljenje svojim snažnim unukom.

Uz Tomislava Lubenjaka su čitavo vreme hodali i članovi njegovog stručnog tima, bodreći ga i menjajući se u tih 24 sata, a u jednom ih je momentu u subotnje predvečerje starija prolaznica upitala da li im nešto treba. Lubenjakov tim joj je, više u šali, dobacio kako bi im prijale palačinke, a gospođa ih je shvatila ozbiljno pa se pojavila na dočeku novog rekordera, podelivši svima palačinke.

Svoj poduhvat počeo je u subotu u 15 sati kada je upaljena zvanična štoperica u pratećem automobilu u kojem su svaki Tomislavov korak pratili zapisničari, koji su bili dužni da zabeleže svako stajanje i sam razvoj obaranja još jednog svetskog rekorda, prenosi Večernji.hr.

Cilj je bio da za 24 sata Lubenjak pređe 100 kilometara gurajući automobil od 730 kilograma s vozačem, ali on je rekord oborio juče ujutru pre očekivanja u Držićevoj ulici kada je ušao u 83. kilometar, čime je već oborio Ginisov rekord.

Tomislav je u samom startu zauzeo izrazito visok tempo i automobil je gurao brzinom kojom jedan kilometar prelazi za devet minuta i 30 sekundi, krećući se prosečnom brzinom od šest kilometara na sat. Tomislavovi otkucaji srca su u tom trenutku bili ispod 80 otkucaja u minuti.

- Moj cilj je stotka! - rekao je tada Tomislav, čime je najavio da veruje da će za 24 sata automobil izgurati čak 100 kilometara, što je na kraju i uspeo.

Takvim okruglim i visoko postavljenim ciljem Tomislav ne izaziva samo svetski rekord u dužini pojedinacnog guranja automobila, već i u dužini guranja automobila istovremeno od dve osobe.

- Bilo je teško, ali išao sam do kraja. Hteo sam da testiram granice kao bivši sportista. Hteo sam da vidim odakle ide taj fizički napor, i koliko je um tu bitan. Bilo je tu žuljeva, grčeva, raznih prepreka, i nekad treba biti pametan i stati, odmoriti se, a to je najteže.

Kao dete sam sanjao da oborim Ginisov rekord, i posvetio sam puno tome. Radio sam poslednje mesece brutalne treninge i sada mi je uspelo to da srušim. Osećaj je lep, ispunjujući. Sada želim da legnem u krevet, strah me da skinem patike koliko imam žuljeva. Najteže mi je bilo oko četiri ujutro, no maltretirao sam ljude iz pratnje da mi pričaju o životu, slušao sam muziku, prebrodio to nekako, a čim je svanulo bilo je mnogo lakše - otkrio je vidno izmoreni Lubenjak pozadinu svoga velikog poduhvata, piše Jutarnji.hr.

Težina automobila je minimalno 730 kilograma kojoj treba dodati kilažu vozača, jer automobilom neko treba i i da upravlja i da je po mogućnosti što lakši. Vozači se izmenjuju svaka četiri sata. Vozač ne sme da dira gas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA