Beograđanka teško povređena tokom raftinga ispričala čega se poslednjeg seća i rekla da će opet doći na Taru

Uspešno se oporavila u Univerzitetskoj bolnici u Foči iz koje je danas otpuštena na kućno lečenje

  • 1

Beograđanka Jelena Veličković, koja je teško povređena tokom raftinga na Tari, a spasili su je fočanski skiperi i turisti, uspešno se oporavila u Univerzitetskoj bolnici u Foči iz koje je danas otpuštena na kućno lečenje.

Nezgoda na raftingu Tarom dogodila se 2. maja kada su se turisti iz Srbije, koji su se spuštali u sopstvenoj režiji, prevrnuli i ispali u reku.

Veličkovićeva je pronađena nekoliko kilometara nizvodno bez svesti, a reanimacija je trajala oko 25 minuta, nakon čega je sa teškim oštećenjem pluća prebačena u Univerzitetsku bolnicu Foča, gde je više dana bila priključena na aparat za disanje.

Pred izlazak iz bolnice, Veličkovićeva je ispričala novinarima da je poslednje čega se seća oblačenje opreme pre ulaska u čamac.

- Sledeće čega se sećam je momenat kada se budim na intenzivnoj nezi u fočanskoj bolnici - kaže Veličkovićeva.

Ona navodi da je prevrtanje čamca normalna stvar na reci Tari.

- Kada se krene u takvu avanturu, za očekivati je da se tako nešto može desiti. Vozim bicikl, bavim se triatlonom, idem na planinarenje, uvek se nešto slično može desiti. Poenta je da vas na raftingu Tarom očekuje adekvatna pomoć u slučaju takvih nezgoda - kaže Beograđanka.

Ona je istakla da duguje veliku zahvalnost svojim spasiocima, kao i osoblju Univerzitetske bolnice, te obećala da će ponovo doći na Taru.

Spasavanje, nesreća na raftingu, Tara Foto: Sk-Wolf Foča

- Dolaziću kad god budem mogla. Ovde sam već treći ili četvrti put i uvek ću dolaziti, jer ovde su ogromni turistički potencijali, na svetskom nivou - navela je Veličkovićeva.

Povređenu Beograđanku u bolnici je posetio i načelnik opštine Foča Radisav Mašić koji je rekao da se raduje što se oporavila i što Foču napušta, ipak, sa lepim utiscima. On je napomenuo da je nezgoda na Tari mogla imati tragične posledice, ali da se to nije dogodilo zahvaljujući fočanskim rafterima koji su pritekli u pomoć.

- Ovo je prilika da skrenemo pažnju svima koji idu na rafting da poštuju pravila, jer mi ovde imamo registrovane profesionalne rafting klubove koji imaju profesionalne skipere i koji u toku sezone stotinu puta prođu Tarom. Posetioci koji dođu sa strane, a koji se spuštaju u privatnoj režiji zaista se izlažu opasnostima, što može imati tragične posledice i zato je potrebno da se to radi preko registrovanih rafting klubova, jer je to najbezbedniji način – rekao je Mašić.

On je dodao da se i u ovom slučaju pokazalo koliko je važan makadamski put desnom obalom Tare, koji je pre dve godine opština izgradila uz pomoć Oružanih snaga BiH.

– Želja nam je da taj put još više popravimo i da jednog dana bude i asfaltiran – naveo je Mašić.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    8. maj 2019 | 16:22

    Zivot joj se spasila Marija iz Beograda, student stomatologije dok su skiperi samo unezvereno gledali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA