≫ 

Kolinda obišla spomenik ustašama u Blajburgu i položila vence

- Za te zločine nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga - izjavila je hrvatska predsednica

  • 45

Deset dana uoči najavljene komemoracije u Blajburgu, predsednica Kolinda Grabar Kitarović obišla je to mesto, položila cveće i zapalila sveće ustašama ubijenim po okončanju Drugog svetskog rata.

Iz Kabineta hrvatske predsednice je juče saopšteno da je to bilo “masovno ubistvo ratnih zarobljenika”, da su pritom prekršene, kako se tvrdi, “sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929.”, kao i da je to bio po razmerama “najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugoga svetskog rata”.

U saopštenju s Pantovčaka se ne navodi kada je Grabar Kitarovićeva posetila Bajburg s obzirom na to da učestvuje na samitu Brdo-Brioni koji je juče počeo u Tirani.

Inače, najavljena komemoracija ustašama stradalim na području Blajburga ipak će biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog isticanja ustaških obeležja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, a što je protivno zakonima te zemlje.

Ovogodišnja komemoracija je stoga svedena samo na crkvenu misu, a organizatori su apelovali na učesnike da se uzdrže od bilo kakvih provokacija nedozvoljenim simbolima i pokličima.

- Posetila sam Blajburg i Hudu jamu, položila cveće i zapalila sveće za sve žrtve ubijene od pripadnika Jugoslavenske armije nakon završetka Drugog svetskog rata. Masovnim ubistvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenih i dece, prekršene su sve norme i odredbe tadašnjeg humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Za te zločine nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga.

Ta i druga mesta trajno čuvaju spomen na "Križni put" brojnih Hrvata i opomena su našem i budućim naraštajima koliko je važno bdeti nad neponovljivom vrednošću svakog ljudskog života - izjavila je Kolinda u saopštenju.

VIDEO: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buba

    9. maj 2019 | 10:52

    Kobilda. Više nije vtedna pažnje. Novinari, ignorišite je. Ona nije čitava. Čega se pametan stidi time se lud ponosi. I mnogi su uz nju. Najniže pobude.

  • Josko

    9. maj 2019 | 09:50

    Obisla svoje prijatelje.

  • momci

    9. maj 2019 | 10:57

    U svakom hrvatu živi jedan mali Pavelić ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA