Neobičan problem muči Hrvate: Ljudima je dosta buke crkvenih zvona (VIDEO)

Sve više crkava gradi se u naseljima, a nedavno je jedan stanovnik uspeo da se izbori za pravdu

  • 0
Crkvena zvona, jacina zvuka Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Hrvatska ima nesvakidašnji problem. Sve više crkava gradi se u stambenim naseljima, a mnoge od njih dobijaju automatska zvona koja zvone tokom cele noći. Ipak, čini se da se svemu tome vidi kraj, piše "Index.hr".

Slučaj u kom je jedan stanovnik Lasinje kod Karlovca uspeo da se izbori za pravdu u sudskom sporu sa sveštenikom koji nije hteo da smanji zvonjavu na svojoj crkvi aktuelizovao je problem.

Kako se navodi, vrlo često se usred turističkih mesta, te usred sezone, dešava da crkve zvone koliko i kada žele, nekad na svakih 15 minuta, a nekad i noću.

Razlog zbog kog niko nije mogao da im se suprotstavi do sada je taj što su one izuzete iz Zakona o zaštiti buke.

- Odluke ovog zakona ne odnose se na... zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz verskih objekata - navodi se u članu 1. Zakona o zaštiti od buke.

Drugi razlog je i što stanovnici, posebno manjih mesta, često imaju osećaj da ne bi bilo dobro zamerati se crkvi.

Na Fejsbuku čak postoji grupa "Protiv buke crkvenih zvona", koja broji preko 7.000 članova. Neki se javljaju i kažu kako su obraćanjem lokalnim zvaničnicima uspeli da ostvare neke pomake, drugi ipak nemaju lepa iskustva.

Zagrepčanin Dražen Trnski vodi grupu "Želim miran život", kaže da presuda koja je donesena pre nekoliko dana nije donesena na osnovu temelja Zakona o buci, već prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji se bavi ugrožavanjem poseda.

- Oni su merili emisije koje dolaze sa tuđeg poseda. Na temelju toga su dobili presudu. Crkve po pravilu tokom dana zvone u šest sati ujutru, u podne i u šest popodne. To nisu pozivi na mise, oni se odvijaju nedeljom. Često se događa da se crkve u nekom području raspoređuju tako da sve zvone u različita vremena. Jedna će na primer da zvoni u šest ujutru, druga u pola osam, a treća u sedam. Na taj način stvara se kontinuirana buka- rekao je on.

Za potrebe svoje borbe nabavio je i merač, te obišao mnoga mesta u Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Kaže da je na nekim mestima u Zagrebu i u Čakovcu sa ulice izmerio buku zvona koja je prelazila 80, pa i 90 dB. Najgora situacija je, kako tvrdi, u Savskom gaju.

Inače, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, buka je drugi najveći uzrok zdravstvenih problema kojima je uzrok u okruženju, odmah nakon zagađenog vazduha.

SZO preporučuje da se buka koja nije kontinuirana, kao što je zvonjava zvona, ograniči brojem događaja s maksimumom koji ne bi smeo da prelazi 45 dB.

Crkve u Hrvatskoj se, kako navodi Indeks, u poslednjih 20 godina sve više grade u stambenim naseljima.

Inače, u svetu je prema preporukama SZO taj problem regulisan. Na primer, Španija je ograničila maksimalno dopuštenu buku tokom dana na 55dB, odnosno na 45dB noću. U Španiji je takođe presuđeno i da je buka od 82,5 dB koju su izazvala zvona jedne crkve protivzakonita, a stanovnik u Beteri u Valensiji dobio je sudsku tužbu protiv crkvenog sata jer zvonio čak 72 puta dnevno.

Zvona crkve Svete Marije u Totnesu u Velikoj Britaniji prestala su da zvone 2002. godine jer se njen vikar bojao da će prekršiti evropske zakone.

U Đenovi kazne za kršenje odredbe nose 670 evra, a italijanski sveštenik u jednom mestu kod Đenove morao je 2008. godine jednoj ženi da isplati 80.000 dolara odštete jer joj je zvonjava oštetila sluh.

Pogledajte video: Putin, Blaga Marija i Krajišnici su u Sremu povezani preko jedne crkve

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA