Rusija će iz vazduha nadgledati teritoriju BiH u narednih pet dana

Jedna od dve misije koje će biti sprovedene u maju

  • 1

Ruski inspektori će od 13. do 17. maja vršiti letove i vazdušno nadgledanje teritorije Bosne i Hercegovine, javlja ruska agencija TASS.

Reč je o sprovođenju Sporazuma o otvorenom nebu, a Bosna i Hercegovina je jedna od 34 države potpisnice. Sporazum o otvorenom nebu podrazumeva kontrolu vojnih aktivnosti zemalja potpisnica.

Ruski inspektori će nadgledanje teritorije BiH vršiti iz letelice Antonov AN-30B.

Ovo nije prvi put da Bosnu i Hercegovinu posmatra jedna strana sila. Na primer, prethodnih godina ovu teritoriju posmatrale su Ukrajina, Italija, Kanada, Francuska, Nemačka, Mađarska, Belgija, Holandija pa čak i susedna Hrvatska.

Ovakav vid obostranog nadgledanja vojnih aktivnosti ostatak je posthladnoratovskih rešenja na početku '90-ih godina 20. veka, a sprovodi se i danas.

Podaci koji se prikupe postaju zajedničko "vlasništvo", odnosno sve zemlje potpisnice mogu pristupiti prikupljenim podacima bez obzira na lokaciju i inicijatora nadgledanja.

Ipak, sporazum nije savršen i najveće članice - SAD i Rusija, optužuju jedna drugu da krše dogovorene principe sporazuma.

Drugu posmatračku misiju u maju Rusi će sprovesti nad teritorijom SAD, koju će nadgledati od 12. do 20. maja.

Sporazum o otvorenom nebu potpisalo je 27 zemalja u Helsinkiju, 24. marta 1992. godine, a do danas ih je ukupno 34 zemlje-potpisnice.

Svrha tog sporazuma je izgradnja poverenja između zemalja kroz poboljšanje mehanizma kontrole vojne aktivnosti i usklađenost dogovora o kontroli naoružanja.

(Telegraf.rs/Tanjug/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    13. maj 2019 | 16:38

    Лепо,биће евидентиран сваки покрет Наталије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA