Migranti se žalili Švajcarcima da su ih hrvatski policajci tukli i pljačkali (FOTO)

Migranti navode da su ih policajci tukli pendrecima, šakama i nogama, porazbijali im telefone i uzeli novac

  • 15

Na švajcarskoj televiziji SRF emitovan je prilog u kom se nalazi snimak hrvatske policije koja nezakonito deportuje migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

SRF ističe da "Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH", te da to predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Švajcarski novinari susreli su pored Velike Kladuše četvoricu migranata koji kažu da ih je "slovenačka policija predala hrvatskoj policiji", koja ih je pak deportovala nazad u BiH.

- Bili su brutalni, pogledajte krv - kaže jedan od njih i pokazuje krvave fleke na svojoj odeći.

Kaže da su ih hrvatski policajci tukli pendrecima, šakama i nogama, te pokazuje modrice i posekotine na koži.

Migranti na svajcarskoj televiziji Printskrin: SRF 1

- Sve me boli - kaže jedan migrant i pokazuje razbijeni mobilni telefon koji je razbila hrvatska policija. I drugi pokazuju svoje razbijene telefone.

Hrvatska policija ih je istukla, ukrala im novac, razbila telefone, onemogućila da zatraže azil te ih bez odgovarajućeg postupka deportovala u BiH, ističe se u prilogu.

Švajcarski novinari su u roku od dva dana zabeležili četiri takva slučaja, a u kojima je hrvatska policija, kršeći zakone, proterala najmanje 70 migranata sa teritorije Hrvatske.

Većina migranata je poreklom iz Avganistana, Pakistana, Alžira.

Jedan mladi Pakistanac ispričao je kako ga je hrvatska policija uhvatila u šumi, strpala u kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata.

- Onda su nam oduzeli i uništili telefone, te nas poslali nazad u BiH - rekao je on i dodao da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

Migranti na svajcarskoj televiziji Printskrin: SRF 1

Potresno je i svedočenje avganistanske porodice sa malom decom kojoj su hrvatski policajci pretili pištoljima.

Uprkos tome što su od njih zatražili azil, što znači da hrvatska policija nije smela da ih deportuje iz Hrvatske, ova porodica proterana je u BiH uz cinično objašnjenje policajaca da dobijaju "bosanski azil", prenosi Index.hr.

- Nakon pregleda snimka utvrdili smo da je snimljen 24. aprila 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na delu koji je pod nadležnišću Sisačko-moslavačke policijske uprave. Jasno je kako je namera snimka bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportuje migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportovanje. Snimak pokazuje policijske službenika kako obavljaju svoju dužnost s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Evropsku uniju na lokaciji koja nije zvanični grnaični prelaz. To sprovode u skladu sa članom 13 šengenskog zakona. Štaviše, snimak ne pokazuje nikakvo korišćenje sile od strane policije - saopštio je MUP.

Pogledajte video: Zamisli da imaš 7 godina, da ilegalno prelaziš granice i da te niko ne razume

(Telegraf.rs/Index,hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oštar

    16. maj 2019 | 12:35

    Bednici, sladite se tuđoj muci,pa ovako su i vas deportovali i proterali i to za sva vremena.

  • Boban

    16. maj 2019 | 13:30

    Vratite se kući pa se tamo zalite.

  • sudija

    16. maj 2019 | 11:59

    puna podrska za Hrvatsku policiju treba jos jace i zesce da udare po njima...to nisu migranti to su dzabalebarosi,teroristi u najavi,silovatelji jednostavno nespojivo sa Evropom i Evropskim vrednostima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA