Krivična prijava protiv tinejdžerke koja je u parku ostavila bebu posle porođaja

Novorođenče je pronašao slučajni prolaznik koji je pozvao Hitnu pomoć

  • 1

Sektor za unutrašnje poslove iz Skoplja podneće krivičnu prijavu protiv A. A. (17) iz Skoplja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično delo "napuštanje nemoćnog deteta", saopštio je MUP Severne Makedonije.

Maloletnica je 14. maja ove godine oko 11 sati na zemlju u blizini svoje kuće na bulevaru "Makedonsko kosovska brigada" ostavila svoju novorođenu mušku bebu.

Novorođenče je pronašao slučajni prolaznik. On je pozvao Hitnu pomoć koja je bebu odnela na Kliniku za dečije bolesti u Skoplju gde je nakon pregleda konstatovano da je ona u dobrom zdravstvenom stanju.

- Po naredbi Osnovnog javnog tužilašta bila je izvršena uporedna DNK analiza A. A. i novorođenčeta, na osnovu čega je utvrđeno je da je ona njegova majka. Nakon toga bio je obavešten stručni interventni tim Centra za socijalni rad u Skoplju za dalje postupanje - saopštili su iz MUP-a.

Park u naselju u Makedoniji u kom je ostavljena beba Park u naselju u kom je ostavljena beba; Foto: Telegraf.rs/D. J.

Maloletna devojka A. A, koja je odmah nakon porođaja na travnjak u skopskom naselju Topansko polje ostavila svoga sina golog, juče je sa svojom majkom bila u Centru za socijalni rad gde je potpisala izjavu da ne može da se brine o svom novorođenčetu, i da se odriče od njega.

- Iz tih razloga detetu će biti naznačen staratelj po službenoj dužnosti, a majka ima rok od tri meseca da potvrdi ili povuče odluku o odricanju od svog sina - izjavila je Nataša Stanoević, direktorka skopskog Centra za socijalni rad.

Beba će do ponedeljka ostati na Dečijoj klinici u Skoplju. Potom će biti smeštena u hraniteljsku porodicu, a u međuvremenu će dečkiću, kome još nije dato ime, biti izvađeni neophodni dokumenti, matični broj i zdravstvena knjižica.

- Beba će u Skoplju biti pod stalnim nadzorom stručnih službi koje će redovno posećivati porodicu kod koje će se beba nalaziti. Ona će redovno biti vođena i na lekarske preglede, a primiće sve vakcine koje treba - rekla je Nataša Stanoević.

Ako se maloletna majka u roku od tri meseca na predomisli i ako se definitivno odrekne od svoga sina, dete će biti dato na usvajanje.

Pogledajte video: Kamere usnimile kako bebu napadaju pauci dok spava

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA