Posvađao se sa bratom oko međe, pa promenio prezime: Sa tom porodicom ne želim više ništa da imam

Procedura promene ličnih podataka je prilično jednostavna, traje 15-tak dana, a nije ni skupa. Košta oko 5 evra

  • 1

Prema podacima Sektora za upravne poslove SUP Tetovo, prošle godine su 462 osobe promenile svoje ime, prezime ili oba. Od njih, 402 su bili albanske, a 60 makedonske nacionalnosti. Od početka ove godine, lične podatke je promenilo 143 osobe, od kojih su 136 bili Albanci, a 7 Makedonci.

Svaki žitelj Severne Makedonije može neograničeno puta da menja svoje ime, prezime ili oba, ako zato ne postoje zakonske smetnje. U najvećem broju slučajeva, ovakve promene nastaju nakon razvoda braka, kada žena traži da vrati svoje devojačko prezime.

Ima slučajeva kada osoba traži neko modernije ime, a ima i ekstremnijih slučajeva promene ličnih podataka.

- Jedan Tetovac se posvađao sa bratom zbog zida koji se nalazio na međi između njihovih kuća. Svađa je došla do stepena da je jedan brat rešio da promeni porodično prezime. "Ne želim više da imam isto prezime ni sa bratom, ni sa porodicom. Uzeću prezime od pradede. Ne želim više da budem porodica sa njima", rekao mi je čovek koga i lično poznajem. Sećam se i jednog slučaja od pre više godina.

Jedan mladić je podneo zahtev da promeni ime i prezime u Toni Montana. Bio je oduševljen tada populrnim filmom "Skarfejs" sa Al Paćinom - rekao je za skopski portal sdk.mk, Artan Nesimi iz Sektora za upravne poslove SUP Tetovo.

Osobe koje žele da promene svoje ime ili prezime ne moraju da navode razloge za to.

Makedonija, protesti zbog promene imena Procedura promene ličnih podataka u Severnoj Makedoniji je prilično jednostavna, traje 15-tak dana, a nije ni skupa Foto: Tanjug/AP

- Ni mi ne smemo da ih pitamo za razloge, niti imamo pravo da im govorimo koje ime mogu, a koje ne mogu da koriste. U vreme socijalizma je postojao spisak zabranjenih imena koja nisu smela da se daju deci. Posebno ovde, kod nas su bila zabranjena imena koja su, prema oceni tadašnjih vlasti asocirala na velikoalbanski šovinizam.

Roditelji su mogli da budu i kažnjeni ako su detetu dali ime Alban ili slično. I tada je više puta mogla da se napravi promena imena. Međutim, ako bi osoba zatražila da promeni ime po treći put, to lice bi odmah postalo sumnjivo vlastima - objašnjava Artan Nesimi.

Procedura promene ličnih podataka je prilično jednostavna, traje 15-tak dana, a nije ni skupa. Košta oko 5 evra.

- Sve potrebne podatke o osobi mi prikupljamo po službenoj dužnosti. U tom postupku proveravamo podatke iz matične knjige rođenih, iz matične knjige venčanih ako je osoba u braku, u sudu proveravamo da li je osoba krivično osuđivana, da li se protiv nje vodila ili vodi istraga ili neki drugi postupak od drugih službi. Ako se utvrdi da je osoba osuđivana, da se protiv nje vodio ili vodi drugi postupak, tada se zahtev za promenu imena ili prezimena odbija - kaže Nesimi.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA