Za fašistički pozdrav na Bajburgu kazna između 4 i 5 hiljada evra

Čim izađe iz pritvora moraće odmah da napusti Austriju

  • 6

Hrvatski državljanin uhapšen tokom održavanja komemoracije u Blajburgu, zbog nacističkog pozdrava "Sieg Heil" do daljnjeg ostaje u zatvoru u Klagenfurtu u Austriji.

On je, kako prenose hrvatski mediji, odbio pomoć hrvatskog ministarstva pravde.

Dizanje ruke 48-godišnjeg muškarca iz mesta Vinice kraj Varaždina skupo će ga koštati.

Damir Laljek, varaždinski HDZ-ovac, odbornik i vođa puta Varaždinaca u Blajburg u subotu objasnio je da se incident dogodio pre komemoracije.

Laljek tvrdi da je njegov sugrađanin to uradio nepromišljeno i iz, kako je kazao, zafrkancije dok je išao ka mestu na kome je održana komemoracija.

Blajburg, ustaše Incident se navodno dogodio pre komemoracije Foto: Tanjug/AP

Ustaški simboli i pozdravi u Austriji su zabranjeni, a svi učesnici komemoracije su u više navrata bili upozoreni da odustanu od njihove upotrebe.

Laljek je rekao da će uhapšeni ostati u pritvoru još nekoliko sedmice, da je novčana kazna koju će morati da plati između četiri i pet hiljada evra.

Portparol Koruške policije Rajner Dionisio nije mogao da kaže koliko će uhapšeni Hrvat ostati iza rešetaka.

- Čim izađe iz pritvora moraće odmah da napusti Austriju - rekao je Dionisio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    20. maj 2019 | 12:52

    Ајде не вређајте нам интелигенцију Беч центар вехабизма а као не дају им усташке поздраве што им уопште дозвољавају усташки скуп А у загребу меркелова дошла да подржи хдз уз томпсонове песме Само луд не види где ово иде

  • Roki

    20. maj 2019 | 12:47

    Jao bre, pa purger bu popizdil za tolike novce, preshest ce mu Adolf itekako.

  • Teslina naslednica

    20. maj 2019 | 13:28

    Zar u bivsoj Austrougarskoj monarhiji nije pozeljno pozdravljati ljude fasistickim pozdravom, budimo realni, fasizam ne bi ni postojao da oni upravo nisu kolevka fasizma bili i ostali, samo su do danas malo lepse upakovali cisto da lepse zvuci, cak su i svoje kolonije krstili malo drugacije, danas se zovu zemlje zapanog Balkana i tu danas po sistemu ako neces onda znas sta ti ja sve mogu izvezu sve sto je njima nejestivo jer je svakako bolje da to mi pojedemo nego da oni bace, a o koriscenju nasih prirodnih resursa i da ne govorimo!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA