≫ 

Užas u Domu za decu i mlade: Štićenika (14) zlostavljala dvojica dečaka, gurali mu četkicu u anus, pa ga terali da njome pere zube

Novi slučaj teškog zlostavljanja dečaka dogodio se prošle nedelje u Domu za odgoj dece i mladih lica Pula

  • 0

Dečaka starog 14 godina koji je štićenik Doma za odgoj dece i mladih lica u Puli, zlostavljala su dva maloletnika, koji takođe borave u ovoj ustanovi. Dečak od 12 godina i još jedan momak, za sada nepoznate starosti, iživljavali su se nad 14-godišnjakom, tako što su zagrejavali širi deo ključa do usijanja i prislanjali mu na kožu, tj. žigosali ga na više mesta po telu. Zatim su gasili opuške cigareta po njemu i gurali mu četkicu za zube u anus, te ga nakon toga prisiljavali da "pere" zube istom četkicom.

- Jedan momak iz doma je to otkrio i prijavio osobama koje se brinu o deci. Prošle nedelje je povodom toga u domu održan sastanak - saznaje Index.hr od dobro obaveštenih izvora.

Nadležne institucije nisu dale konkretan odgovor na ovaj slučaj, samo su rekli da preduzimaju određene mere.

Policijska uprava Istarska, potvrdila je da je pulska policija 12. maja primila prijavu o počinjenju krivičnog dela na štetu štićenika doma koji je, kako navode, lakše povređen.

POLICIJA: U TOKU JE KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

- U toku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. S obzirom na odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o sudovima za mladež, nismo u mogućnosti da iznosimo detalje - rekla je za Index.hr Nataša Vitasović, portparolka PU Istarske.

Anica Idžaković, direktorka Doma za odgoj dece i mladih lica Pula rekla je da su povodom nemilog događaja u njihovoj ustanovi preduzete sve mere i radnje, skladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma, te postupanja u kriznim situacijama.

Hrvatska policija, Devojčica, nasilje, zlostavljanje, silovanje dece, pedofilija

Foto-ilustracija: Profimedia/allOver Photo

- Zbog zaštite prava dece i maloletnika, kao i zbog istrage koje sprovodi policija, nismo u mogućnosti da iznosimo detalje koje preduzimamo. O događaju smo obavestili sve nadležne institucije i postupamo u skladu s protokolom i pravilima struke - stoji u odgovoru direktorke.

U Ministarstvu za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku rekli su, pak, da su upoznati sa situacijom u pulskom domu. Njihov odgovor je sličan prethodnom koji je dala direktorka ove ustanove u Puli.

OVAJ SLUČAJ NIJE PRVI U PULSKOM DOMU

Slična situacija dogodila se pre devet godina. Grubo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dečaka dogodilo se u Domu za odgoj dece i mladih u Puli u noći s 29. na 30. septembra 2010. godine, a sud je utvrdio da 62-godišnji noćni vaspitač, koji je te večeri bio u smeni, nije redovno, svakih sat vremena, obilazio odeljenje mlađe muške grupe, pa su maloletnik (15) i dečak (12) ušli u sobu 13-godišnjaka i brutalno ga zlostavljali.

VIDEO: Komšije pokazuju šta sve rade štićenici u Domu za lica ometena u razvoju

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA