≫ 

Epidemija malih boginja zatvorila bolnicu u Strugi: Polovina lekara i medicinskih sestara oboleli od morbila

Privremeno je zatvoreno hirurško odeljenje, a pacijenti se šalju u najbliže bolnice

  • 1

Epidemija malih boginja, koja je zahvatila bolnicu u Strugi, u kojoj je skoro polovina lekara i medicinskog osoblja obolelo od morbila, i bukvalno je zatvorila hirurško odeljenje bolnice, a sve operacije su otkazane.

- Juče smo doneli odluku da privremeno bude zatvoreno hirurško odeljenje i da se pacijenti ne primaju kod nas, odnosno da se šalju u najbliže bolnice gde treba odgovarajuće da se zbrinu. U Severnoj Makedoniji je proglašena epidemija morbila, ali interesantna stvar je da se skoro 50 odsto našeg medicinskog osoblja razbolelo od morbila i faktički ne mogu da funkcionišu - izjavio je Vladimir Kočovski, načelnik hirurškog odeljenja bolnice u Strugi.

Od početka epidemije, u ovom gradu na jugu Severne Makedonije je obolelo 126 osoba, a broj zaraženih od malih boginja na nivou cele države neprekidno se širi. Svake nedelje se registruje po stotinu novih obolelih, a prošle sedmice je zabeležena najveća brojka od početka epidemije - 134.

Za razliku od ranije, kada su male boginje dobijala uglavnom deca, sada je sve veći broj odraslih iznad 30 godina koji su se zarazili sa morbilama.

Zbog činjenice da epidemija malih boginja mesecima ne jenjava, Vlada u Skoplju je donela odluku da đaci prvaci ne mogu da idu u školu ako nisu vaksinisani. Njihove prijave za upis će se primati, a nastavu će moći da pohađaju samo pod uslovom da do septembra dostave potvrdu da su primili sve vakcine u skladu sa kalendarom imunizacije.

VIDEO: Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA