≫ 

Obesni petao do ludila dovodi žitelje skopskog naselja: Završićeš ti u loncu, od njega može da se napravi čorba za celu ulicu (FOTO)

On svoju "pesmu" počinje uveče i kukuriče po celu noć

  • 6

Skopsko naselje Taftalidže je nekada bilo selo. Zatim je važilo za jedno od najlepših urbanih naselja u Skoplju sa individualnim kućama, a danas jedan obesni petao, koji šeta naseljem, svojim glasnim oglašavanjem žitelje Taftalidža ponovo podseća na selo. Kukuriče bukvalno danonoćno. Ljudi od njega noću oka ne mogu da sklope, a nisu pomogle ni pretnje upućene pernatoj "zverki" da će zbog svog glasnog deranja na kraju završiti u nečijem loncu.

Ovaj gradski šizik, koji po ceo dan šparta naseljem, svojim kukurikanjem najviše problema zadaje žiteljima u ulici Nobelova, jer umesto ujutro, kao svaki normalan petao, svoju "pesmu" počinje uveče i kukuriče po celu noć.

Petao, Makedonija

Petao se šepuri ulicom Foto: Artkujna.mk

Na selu, glavni petao se oglašava prvi, u zoru, dok mlađi petlići strpljivo čekaju svoj red, a potom, u zavisnosti od "hijerarhije", po određenom redosledu se oglašavaju i drugi.

- Ali ovaj gradski mangup je potpuno sam pa kukuriče kad god stigne, naročito noću - ispričala nam je reporterka skopskog intrnet magazina artkujna.mk.

Svoje iskustvo sa obesnim petlom ona je opisala i u portalu za koji piše. Kaže, pitala je komšije čiji je, odakle je, zašto je tu, a interesovalo ju je da li je normalno da petao skače sa grane na granu i kukuriče od ponoći, pa do ujutro.

Petao, Makedonija

Njegovo kukurikanje smeta svima Foto: Artkujna.mk

Njen prvi komšija Aleksandar Mančevski, u čijem dvorištu najčešće boravi pernata napast, kaže da noću oka ne mogu da sklope od njegove glasne "pesme".

- Kako da nam ne smeta kad nam celu noć kukuriče pod prozorom - kaže Aleksandar, a njegova ćerkica Kalina objašnjava da petao skače i po krovovima.

- Boji se mačaka, pa spava na drvetu, a oko dva, tri sata iza ponoći, kada je u dubokom snu, pada sa grane i kada tresne počinje da "vrišti" na sav glas. E, to je najglasniji period kad nam i najviše smeta - jada se Aleksandar Mančevski.

On pretpostavlja da je ovaj petao pobegao iz skopskog Zoološkog vrta, a toliko je, kaže, veliki, jak i brz da nema šanse neko da ga uhvati. Aleksandar misli da je postao toliko jak jer je celu zimu proveo napolju, skačući po krovovima, sa grane na granu, pa čak i preko ograde oko kuće, koja je prilično visoka.

Petao, Makedonija

Komšije su mu i zapretile Foto: Artkujna.mk

Očajni žitelji Taftalidža, posebno oni u ulici Nobelova, koje obesni petao svojim danonoćnim kukurikanjem dovodi do ludila, ne isključuju mogućnost da će on na kraju završiti u loncu nekog nenaspavanog žitelja naselja. Od njega bi se, kažu, mogao napraviti dobar francuski specijalitet "Coq au vin", što u slobodnom prevodu znači "pijan petao".

- A, toliko je veliki da bi se od njega mogla napraviti čorba za celu ulicu - veli u šali Aleksandar Mančevski, prvi "komšija" obesnog petla.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    26. maj 2019 | 07:00

    Napokon zanimljiva vest. Slatko se nasmejah :-).

  • Vlada

    26. maj 2019 | 09:42

    Imali smo i mi takvog petla na letovanju, peva od uveče do ujutru, neda spavati, a mi smo posle zamenili noć, spavali smo danju, a bio je tak i lep i neobičan, ipak smo ga svi voleli.

  • Una

    26. maj 2019 | 20:56

    Ta divna stvorenja prirode. Rado bih ga usvojila ali je daleko Makedonija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA