U Hrvatskoj traže zabranu abortusa uz ustaške pozdrave i pesme Tompsona (FOTO)

Hod za život prekinule su aktivistkinje koje ne dozvoljavaju da neko drugi odlučuje o njihovom telu

  • 7

Širom Hrvatske održava se Hod za život, čiji učesnici traže otežavanje ili zabranu pobačaja, a u Zagrebu okupljeni slušaju pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona, a jedan muškarac nosi majicu Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS-a) na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni". 

Pred povorku Hoda za život, u kojoj učestvuju pripadnici Katoličke crkve, uključujući časne sestre, selo je nekoliko aktivistkinja za pravo na pobačaj, noseći majice s mrljama koje podsećaju na krv.

Policija je aktivistkinje prvo upozorila da se sklone, a potom je počela da ih fizički sklanja sa ulice.

Split, Hod za zivot Hod za život u Splitu, Foto: Tanjug/HINA/MARIO STRMOTIC

- Mi našim krvavim spavaćicama pokazujemo šta bi se dogodilo da se pobačaj zabrani. Ni država ni crkva ne mogu nam narediti da rađamo - poručile su aktivistkinje.

S druge strane, učesnici Hoda za život vređali su aktivistkinje, a na pitanje zašto to rade, jedan od njih je odgovorio: "Ja sam petoro dece napravio, a ti ni jedno".

Split, Hod za zivot Učesnici šetnje za život, Foto: Tanjug/HINA/MARIO STRMOTIC

Među okupljenima na zagrebačkom Zrinjevcu je i nekoliko muzičara s gitarama koji pevaju, između ostalih, pesme Marka Perkovića Tompsona.

Split, Hod za zivot Policija iznosi aktivistkinje, Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR S

Već na samom početku, kako navodi hrvatski portal Index, uočen je muškarac u majici HOS-a, na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Učesnici Hoda za život okupljaju se na splitskoj Rivi.

Split, Hod za zivot Pevale su se pesme Tompsona, Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR S

U Zadru su, uoči Hoda za život, osvanule protestne čitulje s natpisom: "Večna uspomena i sećanje na sve ŽENE preminule zbog lekarskog priziva savesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uslovima".

U NDH POBAČAJ KAŽNJAVAN SMRĆU 

U NDH je pobačaj bio zakonom zabranjen, ali ne samo to - pobačaj se kažnjavao smrtnom kaznom! Baš u skladu s vladajućom klerofašističkom ideologijom, u toj zločinačkoj tvorevini tzv. nerođeno dete je bilo svetinja, ali ljudski život sam po sebi i nije.

HITLER POOŠTRIO KAZNE ZA ABORTUSE

U nacističkoj Nemačkoj, čija je NDH bila vazalna država, od 1943. je pobačaj takođe bio zabranjen. Uprkos brojnim pokušajima nemačkih socijaldemokrata, prekid trudnoće je ostao zabranjen 1920-ih i 1930-ih godina, ali većinom se kažnjavao novčanim kaznama ili kaznama zatvora do tri meseca.

Adolf Hitler Hitler kažnjavao abortuse, Foto: NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS ADMINISTRATION

Kada su 1933. na vlast u Njemačkoj došli Adolf Hitler i nacisti, ubrzo se postrožilo zakonodavstvo koje se tiče prekida trudnoće pa je od 1935. postojala zakonska obaveza prijaviti osobu za koju sumnjate da je obavila prekid trudnoće. Nacisti su 1936. čak osnovali Centralu Rajha za borbu protiv homoseksualnosti i pobačaja.

STALJIN ŽENE SVODIO NA MAJKE

U Rusiji je 1920. godine, nakon Oktobarske revolucije, pobačaj legalizovan, što je bio deo šireg paketa mera Lenjina i boljševika u omogućavanju ljudima većeg stepena osobne slobode u odnosu na stari caristički režim. SSSR je bio prva država na svetu koja je legalizovala pravo na prekid trudnoće, kao i prva država u 20. veku koja je dekriminalizovala homoseksualnost.

Josef Staljin staljin ukinuo mogućnost abortusa, Foot ilustracija: Profimedia/Wikipedia

Stvari su se promijenile sa Staljinovim usponom, a kada je on potpuno konsolidovao svoju moć i uvelike provodio i svoje monstruozne čistke, donesena je odluka da se pobačaj opet učini ilegalnim i kažnjivim. Bilo je to 1936. godine, a objašnjenje za ponovnu zabranu pobačaja se temeljilo na tom argumentu demografije, dakle zapravo istom argumentu kao u nacističkoj Nemačkoj.

Žene se takvom politikom ne tretiraju kao ravnopravna ljudska bića, nego se njihova ličnost svodi na ulogu majke, i to majke koja mora rađati u državnom, odnosno nacionalnom interesu, čime se na totalitaran način ograničava sloboda žene. 1955. godine, nakon Staljinove smrti, SSSR je opet legalizovao pobačaj.

Nikolau Čaušesku Čaušesku uveo sulude kriterijume za abortuse, Foto: Wikipedia/Andrei Stroe

ČAUŠESKU POBAČAJ DOZVOLJAVAO SAMO OVIM ŽENAMA

Čaušesku je 1966. proglasio zloglasni Dekret 770 kojim je gotovo zabranjen pobačaj u Rumuniji. U prvoj verziji Dekreta prekid trudnoće je dozvoljen samo ženama starijim od 40 godina - kasnije je ta granica povećana na 45 godina i onima koje su već rodile četvoro dece (kasnije petoro), ženama kojima bi trudnoća mogla ugroziti život i onima koje su začele usled silovanja i incesta. Jednostavnije rečeno, Čaušesku je zabranio pobačaj svim ženama mlađim od 45 godina koje su imale manje od petoro dece. Razlog takve politike opet je bila demografija.

Da bi proveo svoj suludi Dekret 770, on je uveo i obavezu mesečnog ginekološkog pregleda Rumunki, a za nadgledanje svega toga bila je zadužena zloglasna tajna policija Securitate. Naravno, zabranjena su i sva kontracepcijska sredstva.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA