Jedan od najvećih prevaranata na području bivše SFRJ konačno je osuđen: "Preveslao" 293 osobe

Prva presuda iz 2013. je ukinuta

  • 0

Čak 293 osobe iz država sa područja bivše Jugoslavije nasele su na prevaru Nikice Tranpe (61) iz Biočića kod Drniša, koji je i u ponovljenom suđenju osuđen na tri godine zatvora.

Iako se pre spominjalo da je prevarom obuhvaćeno 336 osoba, Tranpa je osuđen za njih 293, od kojih su 193 osobe iz Hrvatske, 80 iz Srbije, 19 iz BiH kao i jedna iz Severne Makedonije.

Opštinsko državno tužilaštvo u Osijeku optužilo ga je da je "od početka februara do kraja maja 2011. u Osijeku, predstavljajući se kao direktor trgovačkog društva M. N. Proxima d.o.o. Rijeka PJ Osijek, objavio oglase u novinama i na internetu, u kojima je neistinito naveo da traži radnike za dobro plaćene poslove u EU.

Kad su zainteresovani nazvali objavljene telefonske brojeve iz oglasa, radnici firme M. N. Proxime objasnili su im da moraju uplatiti 180 evra, kao naknadu za zdravstveno i životno osiguranje, a da će im organizovani odlazak na posao u EU biti krajem maja ili početkom juna 2011".

Dobar deo ljudi u to je poverovao, pa su i uplatili traženi iznos za šta su im izdate uplatnice. Tranpa je na sudu negirao krivicu za prevaru, ali sudija Ivan Sajter nije mu poverovao jer "sopstvenu odbranu nije potkrepio valjanom dokumentacijom, niti bilo kakvim uverljivim dokazima".

Otežavajuća okolnost bila mu je i to što je često izostajao sa rasprava pa je razvukao ceo proces na gotovo 8 godina, kao i to što nijednoj osobi nije vratio barem deo novca koji im je uzeo, a što je iznoseći odbranu obećao. Ako presuda postane pravosnažna, Tranpa će morati da vrati novac za 92 osobe, a u državni budžet da uplati još skoro 36.000 evra koje je zaradio prevarama.

Prva presuda iz 2013., kada je takođe zbog istog dela dobio tri godine, ukinuta je.

Njegovu fotografiju pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA