≫ 

Ako napravite ove prekršaje u saobraćaju dok ste na odmoru, to može da vas košta koliko i ceo aranžman za letovanje (SPISAK KAZNI)

U gotovo svim susednim zemljama najrigoroznije kazne su za vožnju pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine. Pazite i na "sitnice" - nevezivanje pojasa, vožnju u papučama...

  • 6

Uskoro počinje sezona godišnjih odmora, a sve više turista iz Srbije odlazi na more u Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku... Osim odmora i opuštanja na plažama, redovno se događa da naši državljani budu žrtve paprenih kazni, koje im pokvare odmor i letovanje u primorskim mestima u koja odlaze.

Prve i najčešće greške turisti iz Srbije prave tokom vožnje kroz susedne zemlje pre nego što stignu na odredište.

GRČKA

Ranije su grški policajci "gledali kroz prste" našim državljanima, ali od prošle godine se to promenilo. Na snazi su drakonske kazne za nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Najgore ćete proći ako vozite u alkoholisanom stanju, a za to "zadovoljstvo" možete da platite i do 600 evra, u zavisnosti od toga koliko vam izmere promila alkohola u krvi.

Ukoliko ste popili do dva piva i sednete za volan, obavezno u džepu morate da imate bar 80 evra. Od 0,8 do 1,1 promil alkohola platićete 160 evra, dok bi prelazak te brojke koštao, recimo, koliko i ceo aranžman na Lefkadi.

Halkidiki, Chalkidiki, poluostrvo Foto: Pixabay

Grci su rigorozni i kada je u pitanju telefoniranje za vreme vožnje, nevezivanje pojasa, bacanje opuštaka cigarete kroz prozor, vožnja u papučama...

Ukoliko parkirate automobil na nepredviđenim mestima, platićete od 40 do 80 evra, prekoračenje brzine u zavisnosti od toga koliko pokaže radar može da vas košta od 40 do 750 evra, kazna za nevezivanje pojasa je 350 evra, dok bi za nepropuštanje pčešaka na mestu gde imaju prvenstvo prolaza, morali da iskeširate 200 evropskih novčanica.

Jedne od "najjeftinijih" kazni, koje imaju fiksnu cenu, jesu vožnja u papučama (50 evra) i telefoniranje za volanom (100 evra).

Mobilni telefon, automobil Foto: Milena Đorđević

CRNA GORA

Turisti iz Srbije koji se odluče za letovanje u Crnoj Gori takođe se u sve većem broju suočavaju sa paprenim kaznama. Da ne biste bili žrtva tamošnje policije, morate strogo da pripazite na sledeće stavke.

Nevezivanje pojasa u Crnoj Gori košta od 40 do 100 evra, ako na prednjem sedištu vozite dete mlađe od 12 godina platićete do 150 evra, za preticanje kolone kazna je 450 evra, dok je prelazak preko pune linije za 150 evra jeftiniji od prethodno pomenute kazne.

Postoje sankcije i za neposedovanje reflektujućeg prsluka, zatim ukoliko dete mlađe od pet godina nije u sigurnosnom sedištu (30-90 evra), dok bi vožnja u alkoholisanom stanju mogla da vas košta skuplje nego u Grčkoj.

Naime, kazna za vožnju pod dejstvom alkohola, u zavisnosti od izmerene količine promila, iznosi od 70 do čak 2.000 evra. Za preko 0,5 promila alkohola u krvi, sledi i oduzimanje vozačke dozvole.

Alkohol, vožnja u pijanom stanju, pijanstvo, tinejdžeri, kola, auto, vozilo, automobil, omladina, mladi Foto: Profimedia/Corbis

HRVATSKA

Iz godine u godinu raste broj srpskih turista koji posećuju hrvatsko primorje, a ne bi bilo loše da poštujete saobraćajne propise i u toj zemlji, jer je i Hrvatska po tom pitanju jako skupa.

Prekoračenje brzine koštaće vas od 40 do čak 2.000 evra, vožnja pod dejstvom alkohola od 135 do 2.000 evra, za prolazak kroz crveno svetlo na semaforu iskeširaćete od 270 do 670 evra, dok nenošenje kacige za motocikliste iznosi 134 evra.

Najjeftinije kazne su nevezivanje pojasa i razgovor mobilnim telefonom, a oba načinjena prekršaja koštaju isto - 67 evra.

dalmacija, dubrovnik, hrvatska, plaza, more Foto: Pixabay

BUGARSKA

Bugarsko primorje takođe ima izazovne destinacije za srpske turiste, a što se saobraćajnih kazni tiče, naše istočne komšije su znatno "jeftinije" od Grka, Hrvata i Crnogoraca.

Kazna za pojas, mobilni telefon i prolazak kroz crveno svetlo iznosi 25 evra, prekoračenje brzine je maksimalno 80 evra  (ako je prekoračenje više od 40 km/h od dozvoljenog, može da se oduzme dozvola), vožnja pod dejstvom alkohola od 100 do 300 evra, dok je kazna za parkiranje na nedozvoljenom mestu svega 5 evra.

Najgore možete proći ukoliko vam se ponovi prekršaj vožnje pod dejstvom alkohola. Tada su bugarski policajci zaista rigorozni, a za to zadovoljstvo traže i do 1.000 evra, uz oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od godinu dana do tri godine.

MAKEDONIJA

Valja podsetiti turiste koji se odluče za letovanje u Grčkoj da se moraju pridržavati saobraćajnih propisa i u susednoj nam Makedoniji.

Ohridsko jezero Foto: Wikipedia/Alexandar Vujadinovic

Na putu do Grčke ne morate da žurite, pa nema ni razloga da pravite određene prekršaje u saobraćaju, a ukoliko to ipak učinite, suočićete se sa sledećim kaznama.

Prekršaj za nevezivanje pojasa u Makedoniji košta 20 evra, prekoračenje brzine od 20 do 300 evra, razgovaranje mobilnim telefonom 45 evra, koliko i za nedozvoljeno parkiranje.

Za vožnju u alkoholisanom stanju platićete od 250 do 400 evra, a ukoliko odbijete alko-test, to će vas koštati 500 evra.

VIDEO: Zbog čega sve mogu da vas kazne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika delija momak

    4. jun 2019 | 19:34

    U Cg nema potrebe uopšte da se ide... Daleko im lepa kuća

  • Nesa

    4. jun 2019 | 18:31

    Za Grčku pouzdano znam da njihovi vozači apsolutno ne poštuju pešački prelaz...što znači ipak smo mi samo obični turisti koji moraju poštovati ono što sami Grci ne poštuju...

  • Perica

    5. jun 2019 | 13:40

    U vezi video snimka. Koji to zakon i gde zabranjuje sušenje veša na terasi? U Srbiji to je normalna pojava i nikada nisam čuo da je neko platio kaznu za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA