≫ 

Zašto Kolinda okleva sa objavom kandidature? Hrvatski mediji ističu da za to postoji 6 razloga

Grabar Kitarović je za predsednicu Hrvatske izabrana 28. decembra 2014. na mandat od pet godina

  • 2

Šest je mogućih razloga zbog kojih hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović okleva sa objavljivanjem kandidature za reizbor na tu funkciju, uprkos obećanoj podršci vladajuće HDZ, među kojima su i da ne želi da se kandiduje ili da ne želi podršku te stranke, kojoj je pao rejting nakon izbora za Evropski parlament, piše riječki Novi list.

Kitarović, podseća list, zasad samo govori da će se o svojoj kandidaturi izjasniti "jednog lepog dana".

Grabar Kitarović je za predsednicu Hrvatske izabrana 28. decembra 2014. na mandat od pet godina.

Do sada su kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima javno najavili samo Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte i nezavisni kandidat Mislav Kolakušić.

Svi ostali potencijalni kandidati ili njihove stranke zasad odmeravju i kalkulišu sa objavom nominacija.

Prema pisanju Novog lista ponajviše začuđuje oklevanje aktualne predsednice Grabar-Kitarović, te da do "jednog lepog dana" ostaje samo da se nagađaju mogući razlozi njene, kako kažu, neočekivane neodlučnosti.

Šest je mogućih razloga, piše list, zbog kojih Grabar-Kitarović još ćuti o svom eventualnom novoom pohodu na Pantovčak, a kao prvi navodi se da se ona možda neće ni kandidovati za drugi mandat.

Kolinda Grabar-Kitarovic

Foto: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

Osobe bliske predsednici kažu, piše list, da ona slabo funkcioniše kad je pod stresom, da ovo nije najpovoljnijje razdoblje za nju i da strahuje od toga da bi osvetnički raspoloženi (novinar) Velimir Bujanec mogao otkriti razne pikanterije o njenom privatnom životu.

Osim toga, HDZ je podbacio na evropskim izborima, a pojavila su se i dvojica kandidata - Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić - koji bi joj mogli odneti deo birača. Stoga se nagađa da je u strahu od poraza već odustala od pohoda na drugi mandat.

Kao drugi mogući razlog se navodi da predsednica Grabar-Kitarović još nije ništa odlučila, jer je zabrinuta razvojem događaja, nakon što se približila premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, čija je popularnost "srozana nakon evropskih izbora".

Ona navodno, dodaje se, nije sasvim odustala od kandidature, a okleva jer želi da vidi ko bi joj doista mogli biti protivkandidati i koliku će podršku uživati u anketama koje slede. Kalkulacije su, piše list, sastavni deo politike i ona ne želi da srlja kao "guska u maglu".

U obzir, kažu, valja uzeti i to da Grabar-Kitarović ne želi da bude kandidat HDZ-a nakon slabog rezultata te stranke na izborima za Evropski parlament. Moguće je da je procenila da bi na izborima bolje prošla ako ne bude njihov kandidat.

Kolinda Grabar Kitarović

Foto: Tanjug/AP

- Iako sam bila kandidat HDZ-a i još nekoliko stranaka, sada sam nestranačka osoba i predsednica svih građana Hrvatske - izjavila je Kitarović prošle subote u Osijeku, podseća list i dodaje da je moguće da smatra da bi kao nezavisna i nestranačka ličnost mogla da vrati podršku birača koji su joj zamerili "uplovljavanje u politički mainstream".

U tom slučaju, ukazuje, Kitarović mora još samo da skupi hrabrost i takvu odluku saopšti premijeru Plenkoviću.

Ne isključuje se ni mogućnost da je jedan od razloga oklevanja Grabar Kitarović njena želja da bi ranije preuzela vođstvo nad HDZ-om i bude na njenom čelu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Grabar-Kitarović je osetila da je Plenković ranjiv, piše list i dodaje da bi se, na primer, mogla uključiti u rasplet u HDZ-u.

Naročito zato što, kako se navodi, na poziciji predsednice Republike nije uspela da ostvari mnogo toga što je obećala jer se "sudarila s ograničenim predsedničkim ovlašćenjima".

Ali, ako, kako se navodi, želi da postane šefica vlade, prethodno mora preuzeti HDZ i rešiti se Plenkovića. U tom smislu, predsednička kandidatura joj je tek rezervna opcija.

kolinda grabar kitarović, andrej plenković, hrvatska, glasanje, izbori, evropski parlament

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

A možda, piše Novi list, samo stvara atmosferu iščekivanja i diže sebi rejting s obzirom na to da je želja svakog predsedničkog kandidata da samom objavom ulaska u trku podigne sopstveni rejting.

Prema viđenju lista, Grabar-Kitarović je hendikepirana budući da se njena kandidatura podrazumeva i ne bi bila bogzna kakav događaj, pa ne bi ni imala uticaja na rejting. Stoga je, kažu, odlučila da na veštački način podstakne atmosferu iščekivanja i zadrži javnost u neizvesnosti računajući da bi joj rejting mogao porasti kada napokon objavi kandidaturu.

Kao poslednji mogući razlog predsednicinog oklevanja, list vidi u tome da je prisiljena da u kampanju ide s novom ekipom budući da oko nje više gotovo da nema nikoga od onih koji su tu bili 2015. i pomogli joj da tada porazi Ivu Josipovića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA