Dve godine od ulaska Crne Gore u NATO, za poklon - radar velikog dometa

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine

  • 32

Na današnji dan pre dve godine Crna Gora je postala 29 članica NATO saveza, što je ozvaničeno predajom SAD dokumenta o pristupanju Alijansi.

Dokument, instrument pristupa, predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, u Stejt Dipartmentu u Vašingtonu.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg zamenik američkog državnog sekretara Tomas Šenon crnogorski premijer Duško Marković kao drugi zvaničnici.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM).

Crna Gora se u junu 2014. godine „našla pred vratima“ NATO-a kada su ministri vanjskih poslova Alijanse odlučili da pokrenu intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom sa obavezom da do kraja 2015. razmotre da li su zadovoljeni uslovi za upućivanje poziva za članstvo.

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore sa NATO-om, sredinom februara 2016. godine, u Briselu su uspešno završeni pristupni pregovori.

Time su se stekli uslovi za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. maja 2016. godine, od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju ambasadori.

Činom potpisivanja Protokola stekli su se uslovi da Crna Gora kao pozvana država učestvuje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u tom svojstvu i na samitu NATO-a u Varšavi.

Crnogorski parlament je 28. aprila prošle godine na Cetinju usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim su obezbeđeni uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.

Crna Gora dobiće od NATO komiteta za investicije radar velikog dometa za nadzor vazdušnoig prostora, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Crna Gora je tražila taj radar od NATO Komiteta za investicije i on je dat na besplatno korišćenje na neodređeno vreme, navodi se u saopštenju i dodaje da će se u naredne dve godine izvršiti modernizacija, obuka kadra i instaliranje radara, prenosi sinoć RTCG.

- Ovo je najpovoljnije srednjoročno rešenje za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora koje će dodatno unaprediti suverenitet i bezbednost vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji - navodi se u saopštenju.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je Crnoj Gori, kako je navela, prijatelju, partneru i savezniku, na drugoj godišnjici članstva u Severnoatlantskom savezu (NATO).

Rajnke navodi da je NATO najuspešniji savez svih vremena, koji je tokom proteklih 70 godina pomogao stvaranje, kako kaže, najsigurnijeg, najstabilnijeg i najprosperitetnijeg perioda u istoriji svojih članova.

- Od odvraćanja pretnji Hladnog rata u prošlom veku do suprotstavljanja hibridnim prijetnjama sa kojima se suočavamo danas, NATO saveznici stoje rame uz rame u zaštiti naših naroda - navela je ambasadorka, preneo je portal RTCG.

Snaga NATO-a je, kako kaže, u jedinstvu i očuvanju njegovih temeljnih načela.

Pogledajte video: Velike NATO vežbe na samo 380 kilometara od centra Beograda

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. jun 2019 | 10:57

    MILOGORCI !!!! DALI SE TO JEDE ????!!! MILO NAROD TI JE GLADAN!!!

  • QQ-LELE

    5. jun 2019 | 11:15

    Lepo je kazao kralj Nikola: šta će ti takva država, kada cigaru pušiš u jednoj državi,a pepeo treseš u drugoj..

  • Mladic

    5. jun 2019 | 11:56

    Milo moze upotrebiti radar kad bude prevozio cigare iz CG za Italiju da vidi jeli prolaz slobodan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA