Nevakcinisana deca u Severnoj Makedoniji neće moći u školu, velike kazne za više od 1.100 roditelja

Sankcije za nevakcinisane kreću se od 300 do 600 evra, ukoliko se plati u roku od nedelju dana, kazna će biti smanjena

  • 9

Više od 1.100 roditelja u Severnoj Makedoniji, najviše u Skoplju - 593, završiće na sudu jer su odbili da im deca prime vakcinu MRP ( morbili, rubeola, parotit). Roditeljima koji se ne slažu sa obaveznom imunizacijm njihove dece, Državni saniratni i zdravstveni inspektorat ( DSZI ) će dati rok od nedelju dana da plate polovinu kazne, a ako to ne urade zaradiće prekršajne prijave. U školu i vrtiće moći će da se upišu samo vakcinisana deca.

- Kazne za nevakcinisane se kreću od 300 do 600 evra, ali se prilikom poravnavanja uzima manja kazna. Ako je plate u roku od nedelju dana ona iznosi 150 evra. Međutim, to ih ne amnestira od obaveze da vakcinišu svoju decu. Ova kazna se odnosi samo za jednu neprimljenu vakcinu - objašnjava dr. Irina Sotirova Buhova, direktorka Državnog saniratnog i zdravstvenog inspektorata.

Skoro sve izjave roditelja koji su odbili da im deca prime vakcinu MRP odnose se na školsku uzrast, a podaci su dobijeni tokom terenske vakcinacije sprovedene u školama.

Inspektori iz DSZI kažu da ovaj broj nije konačan jer jednom nedeljno dobijaju izveštaje iz centara za imunizaciju.

Institut za javno zdravlje je prošle nedelje objavio podatak da epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji ne jenjava i da je od morbila obolelo 1.745 osoba.

Vakcinacija dece Roditelji koji odbiju da vakcinišu decu, platiće paprenu kaznu; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Od početka epidemije do sada je vakcinisano 28.000 dece, a pošto među zaraženim ima sve veći broj odraslih iznad 30 godina, epidemiolozi apeluju da se svi obavezno vakcinišu jer je to jedini način da se suzbije ova pošast.

Iz Ministarstva za zdravlje su saopštili da će na razgovor pozvati sve roditelje koji su odbili da vakcinišu svoju decu kako bi ih sa čvrstim argumentima i medicinskim dokazima ubedili da greše, da su vakcine bezbedne i da je vakcinisanje korisno za zdravlje dece.

Da bi epidemiju stavili pod kontrolu i sprečili njeno dalje širenje, vlada u Skoplju je donela odluku će samo vakcinisani đaci prvaci moći da se upišu u osnovne škole, a vakcinisana deca u vrtiće.

Epidemija malih boginja traje već pola godine na teritoriji cele Severne Makedonije, a morbili su ugrozili život još jednoj trudnici koja je u 8 mesecu bremenosti izgubila bebu. Porodili su je sa mrtvim plodom, a ona se sada nalazi na Infektivnom, gde se na odeljenju intenzivne nege na lečenju nalazi i devojčica ( 16 ) sa cerebralnom paralizom, kao i žena sa dijabetesom. One se zbog komplikacija od morbila nalaze na aparatima za disanje.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    9. jun 2019 | 10:14

    Eto na zapadu nije obavezno a vas neka truju. Nedavno je Evropski sud osudio vakcine I da one izazivaju razlicite bolesti.

  • Dar

    9. jun 2019 | 11:26

    Ovi sto pišu da u Evropi nije obavezno vakcinisanje : ili nemaju dece ili su nenormalni !

  • Др

    9. jun 2019 | 11:41

    Чекај! Зар нису консултовали највећег стручњака за вакцине, Диву- ЈК!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA