Kako se pre 27 godina desio pokolj u Pionirskoj ulici u Višegradu (VIDEO)

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora

  • 12

Na današnji dan 1992. godine dogodio se ratni zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu. 

Zločin poznat kao "Živa lomača" dogodio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" na čelu sa Milanom i Sredojem Lukićem, naterali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i decu, gde su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, pa su pucali na one koji su se pokušali da se spasu bekstvom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gde su po njih došli Lukić i Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali da idu za slobodnu teritoriju – Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

Koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK-a), Edvin Kanka Ćudić, kaže: "Za ratni Višegrad možemo reći da je bio grad ženoubica, decoubica, grad u kome su komšije ubijale komšije. Grad je posle rata postao mesto spomenika, mesto pogrešne interpretacije istorije, i to ne samo ovog rata nego i Drugog svetskog rata".

Po njemu, upravo ovo predstavlja problem za budućnost: "U ovom gradu se sistematski radi na zatiranju činjenica koje su pravo i istorija već utvrdili. Umesto da nam te činjenice posluže na putu pomirenja, mi sve više idemo ka tome da iz tih grešaka nikakvu pouku ne izvučemo, što je upravo opasno za buduće generacije", kaže Ćudić.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar. Suđenje se vodi pred Sudom BiH, a Šušnjar se tereti za učešće u ovom zločinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дорчол

    14. jun 2019 | 12:51

    Sto reci na ovakav zlochin sve je rechenone znam dali njihova familija spava normalno neka se stide svojih muzeva a deca ocheva za ovakav genocid protiv chovechanstva

  • Teslina naslednica

    14. jun 2019 | 14:57

    Uzasan zlocin za koji ne postoji opravdanje!!!!!

  • Joca

    14. jun 2019 | 15:23

    Gde je sad salko da pametuje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA