≫ 

Nećemo predati svetinje, Srbi odbili zahtev Crne Gore: Sabor za odbranu vere u Podgorici

Deklaracija će odrediti dalje korake koje će praviti Mitropolija crnogorsko-primorska

  • 73

Odbijen je zahtev Crne Gore da SPC preda manastire i verske objekte u ruke nepriznate crnogorske pravoslavne crkve. Ako država ne odustane od zahteva, sveštenstvo poručuje da će još odlučnije istupiti u borbi svojih svetinja i zakonskih prava.

Iz svih crnogorskih sredina, jutros rano, krenuli su vernici na Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja ka Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u PodgoriciNa platou ispred hrama okupljeni su arhijereji, sveštenstvo, monaštvo, vernici. Otac Predrag Šćepanović je saopštio da se očekuje dolazak oko 80 autobusa sa juga i severa države.

Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a nešto kasnije pročitana je deklaracija koja će odrediti dalje korake koje će praviti Mitropolija crnogorsko-primorska.

Kako prenose mediji, na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse što je dodatno usporavalo njihov dolazak u glavni grad Crne Gore.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija sa kog će biti poslata poruka vlastima u Crnoj Gori i međunarodnoj zajednici o posledicama koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vere čiji predlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Predloženim zakonom u državno vlasništvo prelaze sve crkve i manastiri koji su podignuti do 1918. godine. Crnogorska policija zabranila je u subotu u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici.

IRINEJ O ĐUKANOVIĆU: NEKA MU BOG DA PAMETI

Ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izaziva čuđenje čitavog sveta, neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, izjavio je patrijarh Irinej u emisiji "Razgovor sa patrijarhom" objavljenoj na Jutjub kanalu TV Hram.

- Pokušaji i ta dela koju nameravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov naslednik, nažalost. Čovek koji sedi na prestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov presto došao čovek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori - rekao je patrijarh.

On se zapitao šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovek koji je na "tronu svojih predaka" čini ono što ni Turci nisu činili.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: VRATITE SE SEBI I BOGU

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije pozvao je one "koji bi da skrave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu". Pozvao ih je da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski "da ne stvaraju razdore i mržnju".

EPISKOP JOANIKIJE: POVUCITE PREDLOŽENI ZAKON

Poruku Trojičindanskog sabora u Podgorici velikom broju okupljenih vernika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pročitao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a njegove reči su često prekidane aplauzom i uzvicima odobravanja.

- Ukoliko Vlada Crne Gore to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava - poručio je episkop Joanikije.

On je poručio da se arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, kao i vernici, danas ispred podgoričkog hrama zavetuju i zaklinju da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, čivote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka.

- Tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški pomogli - poručio je episkop Joanikije završavajući sa tri puta ponovljenim "amin”.

(Telegraf.rs / Srna/ Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сања

    15. jun 2019 | 11:18

    Ало државо реагује Србима није дозвољено да уђу у Црну Гору него их држе на граници као стоку док се милогорци шире по Београду без обзира на то што га пљују част часним Црногорцима

  • Невена

    15. jun 2019 | 11:20

    Класична отимачина и понижење вијерника СПЦ и њене имовине , него нешто нам нема на овим темама Снежане - Теслине Наследнице , Салке , Анте Бана , Босне Е и осталих "обожаваоца" СПЦ !

  • Srbi i Cg

    15. jun 2019 | 13:36

    Ustaj Srbijo a ne iz Bg, Kraljeva, Krusevca, Nisa srbovati vec na ulice odbrana vere pomozimo braci srbima u Cg da sacuvamo nase svetinje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA