≫ 

Hrvatska izgubila rat u mega jahting turizmu: Najveća jahta na svetu uplovila u Porto Montenegro

Porto Montenegro postao je pravi balkanski Monako

  • 78

Hrvatska je očigledno izgubila rat u mega jahting turizmu, jer je Porto Montenegro u Tivtu postao najveća marina za mega jahte u Evropi. Upravo je u nju uplovila najveća jahta na svetu, u vlasništvu šeika bin Zajeda.

Superjahta šeika bin Zajeda privukla je posebnu pažnju u Porto Montenegru. Ona se zove Azzam, a duga je čak 180 metara.

U pitanju je najveća privatna jahta na svetu, a osim po luksuzu prepoznatljiva je i po inovativnom dizajnu. Azzam je sa svojom cenom od 610 miliona dolara oborila mnoge rekorde, po pitanju dizajna i tehnologije.

jahta Jahta Azzam, Foto: Telegraf

U svojih 18 kabina Azzam može da prihvati 36 gostiju, ali i 60 članova posade koji su im na usluzi. Napravljena je 2013. godine, a može da razvije brzinu od čak 31 čvor.

Jahta koju su konstruisali u Lursenu napravljena je pod budnim okom inženjera Mubaraka Saad al Ahbabia, pošto je on odabrao da bude glavni u svim oblastima razvoja ove lepotice. Njegova želja bila je da napravi veliku luksuznu jahtu sa inovativnim i vanvremenskim dizajnom koja će moći da putuje velikom brzinom u toplim i plitkim vodama, time obezbeđujući luksuzni i prefinjeni smeštaj svojim gostima, što zaista ovu jahtu čini najkompleksnijom i najizazovnijom izgradnjom ikad.

Takođe, u Portu se nalazi i jahta Yas, koja pripada Šeikovom sinu i duga je 140 metar. Ova jahta može primiti do 60 gostiju kojima pruža maksimalni luksuz u 30 kabina, a kada žele da se sa mora vinu u vazduh i uživaju u mestu gde su se obreli, na raspolaganju im je i helikopter. U nju staje i 56 članova posade.

Jahta Jas Jahta Yas, Foto: Telegraf

Ovo je nekada bila vojna lađa holandske mornarice (brod napravljen 1981. godine), koja je transformisana u jednu od najlepših jahti na svetu jedinstvenog dizajna. Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, "Yas" ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova.

Inače, Porto Montenegro ima najduži vez na svetu od 250 metara, a jahta te dužine još nije napravljena. Ukupno ima čak 450 vezova pa je stoga ponela titulu najveće marine u regionu.

Nije slučajno to što je Porto Montenegro napravljen baš u Crnoj Gori. Lepota Jadrana pravi je kontrast u odnosu na planine pa u jednom danu možete i da skijate i da se kupate. Očuvana priroda i istinska lepota Crne Gore privlači i najbogatije ljude sveta.

Tako je Porto Montenegro postao pravi balkanski Monako, jer u njega uplovljavaju najveće superjahte sveta, čiji vlasnici, bilioneri, rado dolaze u posetu Crnoj Gori. U narednih pet godina, zahvaljujući razvojem ove marine, Crna Gora definitivno će postati najluksuznija destinacija Istočne Evrope.

Porto Montenegro nastao je na mestu nekadašnje vojne baze JNA, koju je 2007. godine kupio kanadski investitor Piter Mank. Cilj ovog projekta bio je da se izgradi marina za superjahte koja će biti velika konkurencija drugim atraktivnim destinacijama. Lokacija je idealna, na deset minuta od aerodroma i nadomak prelepog Bokokotarskog zaliva.

jahta Jahta Azzam, Foto: Telegraf

Ova marina pravi je mali grad koji posetiocima nudi sve što im je potrebno: tu su luksuzni restorani, barovi, apartmani, kompleks bazena...

VIDEO: Pogledajte luksuznu superjahtu "Yas" u Porto Montenegru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zasluženo

    16. jun 2019 | 12:22

    Hrvatska je izgubila u svakom pogledu, i još uvek gubi.

  • Sale

    16. jun 2019 | 14:30

    Dokle vise vesti od Milogoraca....zasto pisete o njima....

  • Jure

    16. jun 2019 | 12:45

    Za one koji ne znaju Hrvatska mora poštovati pravila EU o zaštiti okoliša koje u Crnoj Gori ne važe. Zato kruzeri i jahte više odlaze u Crnu Goru. Ispltivije im je korištenje jeftinih goriva koje u Hrvatskoj ne smiju koristiti a tu postoje i drugi ekološki zahtjevi koji ih puno koštaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA