≫ 

Crnogorci potpisuju peticiju za povlačenje predloga zakona o veroispovesti, rok do Vidovdana

Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica donet je 16. maja ove godine

  • 13

Predlogom zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica produbljuju se podele u ionako podeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi, bila je suštinska poruka sa Trojičindanskog sabora, održanog ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koji je sabrao hiljade vernika. Građani su potpisivali peticiju kojom traže povlačenje valdinog Predloga, a oni koji još nisu potpisali moći će to da učine do Vidovdana, piše crnogorski "Dan".

Upozoreno je da predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori ne kriju da je predlog zakona zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vernog naroda, od kojih je više od 95 odsto državljana Crne Gore. Na skupu je od Vlade zatraženo da povuče predlog zakona i donese novi, usklađen sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima.

Predlog zakona, koji je 16. maja ove godine utvrdila Vlada Crne Gore, nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Budimljansko-nikšićke, Zahumsko-hercegovačke i Mileševske, koje, prema rečima vladike Joanikija, imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora, tvrde organizatori protesta.

SUŠTA SUPROTNOST SLOBODI VERE I TOLERANCIJI

Vladika Joanikije je istakao da predlog zakona, u znatnom broju njegovih odredbi, predstavlja suštu suprotnost svemu što je sloboda vere, tolerancija i dijalog u njihovom savremenom i svevremenom izrazu, koji vode ka normativnom regulisanju pravnog položaja crkava i verskih zajednica.

Vladika

Vladika Joanikije; Foto: www.pouke.org

- Pravo na slobodu veroispovesti u njegovom individualnom i kolektivnom aspektu mora biti svuda u istom obimu i izrazu. Crna Gora, u tom pogledu, ne može i ne sme da predstavlja izuzetak. Crnoj Gori jeste potreban novi zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti pripremljen sa pažnjom, u atmosferi dijaloga i uvažavanja, od predstavnika Vlade, Crkve, verskih zajednica, eksperata i zainteresovanih lica, a ne suprotno. Novi zakon mora da bude u funkciji svake vere i svih vera zajedno, svakoga vernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vere, Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vernika - kako je već u javnosti prepoznat predlog zakona - naglasio je vladika.

PETICIJA ZA POVLAČENJE PREDLOGA ZAKONA

Više hiljada građana potpisalo je peticiju kojom se traži povlačenje vladinog Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Sveštenik Predrag Šćepanović kazao je da će građani, koji to već nisu uradili, peticiju moći da potpišu do Vidovdana, 28. juna, u svim hramovima u sve četiri eparhije.

NIKOG DA NE STIGNE KLETVA SVETOG VASILIJA

Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je da je Sveti Vasilije kupovao imovinu i zaveštao je da je niko ne otuđi jer će ga proklinjati.

- A znate kakvo je njegovo prokletstvo. Ne daj Bože da nekoga stigne. On je obišao sve naše krajeve, bio je i na Cetinju, i u Svetoj zemlji, i na Hilandaru. Nemojte nas iz Hercegovine neko da provocira pa da uzmemo Svetog Vasilija u njegov Mrkonjić. Ne dao Bog da Crna Gora doživi sudbinu koju naš narod i Crkva preživljavaju na Kosovu - istakao je Atanasije.

DPS POČEO DA POPUŠTA

DPS je spreman za dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, ali neće biti kompromisa koji bi značio štetu po crnogorske državne interese, poručio je poslanik te partije Miloš Nikolić, prenela je TV "Vijesti". Nikolić je ponovio stav lidera DPS-a Mila Đukanovića da će ta partija predano raditi na obnovi autokefalnosti takozvane CPC. Nikolić kaže da nije tačno da vlast nastoji da stvori novu crkvu u Crnoj Gori već da obnavlja ono što je bilo kroz istoriju.

DOKUMENT IZ 1919. POTVRĐUJE CRKVENU IMOVINU

Mitropolit Amfilohije kazao je da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori. Mitropolit je za RTS kazao da će dokument predstaviti i međunarodnoj javnosti.

- Od svih crkava samo jedna kapela u Bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868, i 1878. godine, i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno - saopštio je Amfilohije.

Poručio je da MCP traži da se crkvena imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je kasnije ukinuta.

APEL CRNOGORACA SA KOSMETA: ODUSTANITE OD USVAJANJA ZAKONA

Crnogorska liberalna stranka sa prostora Kosova i Metohije apeluje na vlasti Crne Gore da odustanu od usvajanja zakona o slobodi veroispovesti, kojim se, kako kažu, namerava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Verujemo da je velika većina poslanika Skupštine Crne Gore svetu tajnu krštenja primila upravo u hramovima naše jedine i nedeljive Srpske pravoslavne crkve, jer druge crkve pravoslavne u našoj postojbini Crnoj Gori nema, niti je može biti", poručuje CLS u ime Crnogoraca sa prostora Kosova i Metohije (KiM).

Oni su ujedno pozvali Vladu Crne Gore da, sledeći pozitivne primere država koje povlače odluke o priznanju Kosova, to učini i Crna Gora, i time, kako kažu, "ispravi istorijsku nepravdu i vlastitu bruku učinjenu ne samo na štetu Srbije, već i na veliku štetu Crne Gore i njene suštine".

U saopstenju se navodi da Crnogorci koji žive na Kosovu i Metohiji ne priznaju "lažnu državu Kosovo".

"Poručujemo da Crnogorci i Srbi imaju zajedničku istoriju, istu tradiciju, i, svakako zajedničku svetosavsku - Srpsku pravoslavnu crkvu koju moramo zajedno braniti, čuvati i negovati kao našu najveću vrednost i svetinju", zaključuje se u saopštenju Crnogorske liberalne stranke koje je potpisao predsednik Radoman Doderović.

(Telegraf.rs/Dan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Српска Спарта

    17. jun 2019 | 14:59

    Бог вас клео погани изроди! Куда ћете с клетвом прађедовском? Су чим ћете изић пред Милоша И пред друге српске витезове Који живе доклен сунце грије!

  • Markić

    17. jun 2019 | 14:41

    Biće teško ali ne treba dozvoliti Milogorcima da otimaju naša sveta mesta!

  • Mad4red

    17. jun 2019 | 14:46

    Ovo nam je jedino preostalo ako ovo izgubimo izgubili smo sebe, porodicu, svrhu zivota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA