Stigao dokument koji podvrđuje da se Sutomore odvaja od Bara posle 63 godine?

U saopštenju se podseća da skoro 30 odsto prihoda opštine Bar dolazi iz Sutomora

  • 12

Odbor za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore izdao je saopštenje, koje je potpisao predsednik Odbora Ratimir Vujošević, a u kom se navodi da je konačno dobijeno pozitivno Mišljenje Ministarstva javne uprave Crne Gore u vezi za pokrenutom inicijativom za dobijanje, odnosno vraćanje Sutomoru status opštine. Ovo primorsko mesto već 63 godine spada pod opštinu Bar.

Naš portal imao je uvid u saopštenje kojim se, kako se navodi, potvrđuje da Sutomore bez problema i prepreka može da dobije status opštine.

- Obaveštavamo javnost Crne Gore da je Odbor za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore MZ Spič-Sutomore, dana 7. juna 2019. godine, dobilo pozitivno mišljenje Mišljenje Ministarstva javne uprave Crne Gore u vezi sa pokrenutom inicijativom za osnivanje/vraćanje statusa opštine Sutomore, koju smo 17. jula 2014. podneli ovom Ministartsvu na ocenu.

- Kako su nadležni organi dostavili mišljenja iz okvira njihove nadležnosti da na S. inoviranu studiju nemaju primedbi i da je ista usklađena sa ranije datim primedbama i sugestijama, ovaj Odbor je u skladu sa propisanom zakonskom procedurom dostavio predmetno Mišljenje, predsedniku Skupštine opštine Bar i predsedniku opštine Bar da u skladu s procedurom donesu Odluku o raspisivanju referenduma za građane MZ Spič-Sutomore, na kojoj treba da se izjasne i potvrde želju da Sutomore bude samostalna opština - navodi se u saopštenju.

Mišljenjem je potvrđena apsolutna samoodrživost buduće opštine Sutomore, što dokazuju fiskalni kapacitet i resursi kojima raspolaže, tvrdi Odbor za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore.

- Pozitivno Mišljenje Ministarstva javne uprave, potvrdilo je opravdanu decenijsku želju i potrebu građana ovog popularnog turističkog gradića da žive bolje, da razvijaju svoje mesto, upravljajući svojim sredstvima u skladu sa potrebama i mogućnostima, što je u skladu sa evropskom politikom i preporukama o decentralizaciji vlasti, da građani neposredno odlučuju i upravljaju svojim prihodima.

saopštenje, sutomore Foto: Telegraf/Privatna arhiva

U saopštenju se dodaje da će biti prekinuto decenijsko zaostajanje i nedovoljno razvijanje, pri čemu prihodi iz Sutomora čine više od 30 odsto budžeta opštine Bar, a ne vraća se, tvrde, kroz lokalne investicije.

Sutomore, dalje navode, nije dobilo ništa od višemilionske prodaje zemljišta u Maljeviku, a postoji još značajnijih mogućnosti za racionalnu valorizaciju zemljišnih rezervi sa ovog područja.

- Tako će Sutomore nakon 63 godine vratiti status koji mu po svim parametrima samoodrživosti pripada. Područje Sutomora zahvata površinu od oko 41 kilometar kvadratni, od Kufiina do Potoka Matkovića, sa plažama od Kraljičine do crvene, sa značajnim spomenicima materijalne kulture (Ratački manastir, tvrđave Nehaj, i Tabija). U Sutomoru živi u multietničkom skladu blizu 6.000 stanovnika i ima oko 15.000 stambenih objekata i više desetina hotela, dok u toku turističke sezone boravi dnevno po nekoliko desetina hiljada turista - dodaje se u saopštenju.

- Sutomorska opština biće racionalno organizovana, na moderan način, koristeći mogućnost jeftinih savremenih elektronskih sredstava, svodeći administraciju na minimum. Znači, da opština kao servis građana, treba da bude mesto koje traži stvaranju uslova i pretpostavki za bolji život i razvoj građana, a ne mesto za gomilanje administracije - zaključuje se u saopštenju Odbor za osnivanje/vraćanje opštine Sutomore.

(V.B/M.Ž)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    20. jun 2019 | 13:41

    U Sutomoru su vecina srbi a u baru siptari i muslimani tu je ta razlika.

  • PETAR 1

    20. jun 2019 | 13:19

    Majusna zemlja aaaa puno clanova coce, valja sve njih udomiti u direktore i predsjednike, Srbija vise nece nas ka rukovodioce, no stocemo, nego da se oslonimo na svoje resurse (nove opstine), oooj haaa biser Bojane. A da, volim i ja narandze no trpim.

  • СРБ

    20. jun 2019 | 13:10

    Кога још занима шта се дешава у црној-гори.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA