≫ 

Oglasio se Dodikov kabinet: Niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo na samit

Tači će u toku naredne sedmice da donese odluku da li će se odazvati pozivu

  • 13

Pojedini bosanski mediji preneli su vest da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Tači bi trebalo da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će početi 1. jula. Oglasio se i kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika povodom pisanja da je Kosovo pozvano kao nezavisna država.

Iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH navode da je učešće Prištine, na koju je i otišao poziv, u ovom procesu rešeno još 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, kao što su Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH.

- Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom - ističe se u saopštenju.

Iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH pojasnili su da su to rešenje prihvatile i sve druge učesnice procesa, te da to pravilo važi samo za ovaj forum.

- Dakle, niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo. Pozvano je Kosovo kao nedefinisan subjekt uz saglasnost svih država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a među njima je i BiH, i poziv nije upućen liderima - naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH povodom pisanja pojedinih medija iz Federacije BiH da je Dodik uputio "zvanični poziv predsjedniku Republike Kosovo Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u Јugoistočnoj Evropi, a koji se održava u BiH".

U saopštenju se ističe da poziv uputilo Predsedništvo BiH, a ne srpski član Predsedništva, koji ovaj poziv nikada ne bi uputio da nije reč o ranije dogovornom formatu sastanka.

- BiH je od ranije predsedavala ovim procesom u kojem je bilo i samoproglašeno Kosovo, ali to izgleda nikome nije zaokupljalo pažnju dok u Predsedništvo nije došao Milorad Dodik - naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Pogledajte video: Dodik: Bez svih Srba ne može da se reši važno pitanje Kosova

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин геџа

    23. jun 2019 | 22:23

    Ма зови га слободно а кад дође ухапси га и дај га породицама убијених на Косову.

  • Stef

    23. jun 2019 | 22:21

    Kako su pojedini glupi i odmah prozivaju Dodika.. Bosna nije priznala Kosovo a Taci sa njegovim kosovskim pasosem ne moze da udje na tu teritoriju jer je taj pasos za njih lazan..

  • Rs

    23. jun 2019 | 21:45

    Ja ne verujem i ovaj nas pregazi ,a ne izlazi iz Srbije bravo nema sta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA