≫ 

Vazduh u Tuzli zagađen duplo više nego što je dozvoljeno: Već je umrlo 100 ljudi

Grupe za zaštitu životne sredine traže da se odustane od planova za igradnju još jedne jedinice u lokalnoj termoelektrani

  • 3

Grupe za zaštitu životne sredine pozvale su na hitne mere protiv zagađenja vazduha u Tuzli, upozoravajući da je koncentracija prašine u vazduhu daleko iznad dozvoljenog nivoa i izaziva prevremene smrti.

U izveštaj koji su danas objavili "Benkvoč netvork grupa", Alijansa za zdravlje i životnu okolinu (HEAL) i Centar za ekologiju i energetiku Bosne i Hercegovine zatraženo je od vlasti da odustanu od planova za izgranju još jedne radne jedinice u lokalnoj termoelektrani koja koristi lignit, prenosi AP.

Izveštaj zaključuje da je glavni uzrok zagađenja u Tuzli pepeo od termoelektrane i obližnji rudnik. Ukazano je da je zagađenje vazduha u Tuzli bilo dva puta veće nego što je dozvoljeno u 75 odsto dana kojima je vršeno merenje 2018. godine, što je izazvalo 100 prevremenih smrti.

Iz Tuzle još uvek nema zvanične reakcije na izveštaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    25. jun 2019 | 13:11

    Bolje da mi gledamo kako je kod nas, Valjevo , Nis i mnogi deugi gradovi i da o tome vodimo brigu to ce nam biti mnogo korisnije.

  • mrak

    25. jun 2019 | 13:14

    Био сам зимус у Тузли,тамо је помрачење сунца

  • Tamara

    25. jun 2019 | 16:16

    Tamo leti izutra prodjes sa autom pored termoelektrane asvalt sav mokar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA