Savetovala Dačića, bila hrvatski ministar, a sada je na krovu Evrope: Ko je Marija Pejčinović Burić

U hrvatskoj diplomatiji je od 2000. godine, a na mestu šefice hrvatske diplomatije zamenila je Davora Štira

  • 6

Aktuelna potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić izabrana za generalnu sekretarku Saveta Evrope i novu dužnost će preuzeti u oktobru. Hrvatski mediji ocenjuju da je reč o velikom uspehu hrvatske diplomatije koji će, kako kažu, doprineti jačanju ugleda te zemlje u inostranstvu. Pejčinović Buruć je u hrvatskoj diplomatiji od 2000. godine, a savetovala je i vladu Ivice Dačića u Srbiji.

Smatra se da će njen odlazak staviti na muke premijera Andreja Plenkovića, koji je prisiljen da nađe novog ministra ili ministarku koji će zameniti Burićevu.

Burićeva je preuzela dužnost hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova pre dve godine, nakon što je ostavku podneo njen prethodnik Davor Ivo Štir.

Kako piše hrvatski t-portal, Burićeva se kao šefica diplomatije nije posebno isticala i bila je, kažu, jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića.

Tom utisku doprinela je i njena navika da u Banske dvore na sednice vlade redovno ulazi na stražnja vrata i tako izbegava susrete s novinarima.

Marija Pejčinović Burić Printskrin: HRT

U Hrvatskoj Burićevu smatraju stručnjakom za evropska pitanja, kažu da je pedantna i da razume diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vreme kada se diplomatija brzo menja. Bila je veoma angažovana u procesu pristupnih pregovora Hrvatske o članstvu u Evropskoj uniji.

Pejčinović Burić je u hrvatsku diplomatiju ušla 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu evropskih integracija koju su tada vodili prvo Ivan Jakovčić, pa Neven Mimica. Godine 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, koje je tada vodila Kolinda Grabar-Kitarović, gde se završava do 2008.

Istovremeno je bila i članica pregivaračke grupe za pregovore sa EU u poglavljima 30 o spoljnim odnosima, 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, 34 o isnstitucijama i 35 - ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za evropske integracije, Spoljnopolitičkog odbora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Pejčinović Burić je od 2013. godine kao vođa projekta PLAC savetovala Kancelariju za evropske integracije Vlade Srbije u vreme kada je premijer Srbije bio Ivica Dačić.

Ovaj projekat vredan 2,64 miliona evra je kroz ekspertsku pomoć doprineo usklađivanju Srbije sa evropskim standardima, pa samim tim i pristupnim pregovorima.

Pejčinovič Burić je rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smer spoljne trgovine, a kasnije je postala i magistar evropskih nauka. Karijeru je započela u "Končar inženjeringu" 1988. godine kao stručna saradnica za spoljnu trgovinu. Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorika Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španski i nemački).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    27. jun 2019 | 10:32

    Slusa li i ona tomsona glupsona

  • Pele

    27. jun 2019 | 17:03

    Ma kako god mi zeleli,zena je carica...... Legenda.prijatno.

  • Dragan

    27. jun 2019 | 12:17

    Svaka cast za gospodju.Karakteristike vredne divljenja.Kada bi komparirali sa pojedinim nasim ministrime,bilo bi neuputno..Ako se druzila i sa Dacicem,onda je i izlakirana.Idealno za diplomatiju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA