Porodici Ljajić oduzeto devetoro dece, otac kažnjen jer je snimao kako ih odvode

2010. godine ovaj par izgubio je dvoje dece u požaru

  • 0

Porodici Ljajić - Jovanović iz Kotora sredinom meseca socijalna služba oduzela je devetoro dece, tri sina i šest ćerki. Roditelji tvrde da je socijalna služba to učinila bez razloga, te da deca plači i da konstantno traže da se vrate kući, pišu "Dnevne novine".

Majka dece Ana Jovanović rekla je da se deca nalaze u Bijeloj, odnosno trenutno na Ivanovim koritima, te da na počeku nisu mogli da posete decu. Navodi da se deca žale da uslove u centru, te da su nezadovoljna hranom, ali i odnosnom zaposlenih u centru.

- Bila sam u Kotoru sa dvoje dece i saznala sam da su od muža oduzeli sedmoro dece, a zatim vrlo brzo i dve najstarije ćerke, Jasminu i Aleksandru, koje su bile sa mnom u Kotoru. Pitali smo ih zbog čega ovo rade, ali su nam samo rekli da deca moraju da idu u dom. Odveli su ih bez ikakvog obrazloženja - rekla je Jovanović.

U petak, 21. juna, bilo je zakazano i suđenje, ali je odloženo za 19. jul. Iz porodice tvrde da je nekoliko ročišta odrćano bez njihovog prisustva, jer nisu bili ni obavešteni za suđenje. Njen muž Sefadin Ljajić tvrdi da nadležnoj službi, prvenstveno direktoru Vasiliju Todoroviću, smeta Ljajićeva nacionalnost.

Deca, kazna, nasilje Foto: Profimedia

- Smeta im što sam Albanac i prigovarali su mi što sam sa Kosova, što nije istina, jer sam državljanin Srbije, a poreklom iz Kuča. Još 2010. godine neko mi je zapalio kuću dok mi je bilo dvoje dece u njoj, ali nisam nikog optuživao za smrt svoje dece, ali sada moram da reagujem na ovo što se dešava. Nikad nisam osuđivan, a zbog ovih ljudi sam dobio šest meseci uslovno i pre neki dan 500 evra kazne zato što sam želeo da vidim decu i snimao ih kako ih uzimaju - rekao je on.

Navodi da je snimao i kako mu prete, te da će sve te snimke da dostavi sudu.

- Deca su nam se žalila da ih čak i biju, pa mi želimo da znamo kakva prava imamo, jer ne želimo takvo nešto da dopuštamo. Ako se ovo nastavi obratićemo se i Međunarodnom sudu u Strazburu, jer su naša deca bila uskraćena za školovanje. Tvrdim da kod nas deca nikad nisu bila gladna, žedna, prljava... već uvek zadovoljna i srećna - poručio je Ljajić, navodeći da su deca tražila da idu kući, ali da im nije dozvoljeno.

Najmlađe dete ima svega dve godine, a najstarije 15.

Iz kotorskog Centra za socijalni rad navode da je Sefadin Ljajić kažnjen zbog neovlašćenog snimanja. te da je uprkos opomeni nastavio to da radi.

Oni ističu da je roditeljima odobrena poseta, u kontrolisanim uslovima, dan nakon izemštanja dece i da je ovaj problem brzo prevaziđen.

Iz ove ustanove podsećaju da je porodica Jovanović-Ljajić poznata Centru od 2010. godine, kada je na Lovanji, gde su bili smešteni, izgorela kućica u kojoj su živeli. U požaru je stradalo dvoje maloletne dece. Nakon pomenutog incidenta porodica se preselila na Vrmac.

(Telegraf.rs/CdM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA