Crnogorska policija zabranila liturgiju SPC! Albanci: Ovo nije teritorija naseljena pravoslavcima

Lokalne vlasti su ocenile da liturgija unutar sakralnog objekta koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, predstavlja provokaciju koju čini SPC

  • 46
crkva u Svaču kod Ulcinja Printksin: Youtube/ Goran Komar

Crnogorska policija zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve da služi ivanjdansku liturgiju u crkvi u Svaču kod Ulcinja, jer se tome protive lokalne vlasti i lokalna zajednica.

Kako prenose Vijesti, lokalne vlasti su pre nekoliko dana ocenile da liturgija unutar sakralnog objekta koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, predstavlja provokaciju koju čini Srpska pravoslavna crkva.

Ulcinjski paroh, protojerej Siniša Smiljić, kazao je da je šokiran odlukama vlasti i policije, navodeći da će se liturgija ipak održati, ali ne precizirajući gde.

S druge strane, najjača partija crnogorskih Albanaca, Forca, pozvala je u petak na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC da "liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

crkva u Svaču kod Ulcinja Ostaci građevina u Svaču, Printskrin: Youtube/ Goran Komar

- Kao i uvek bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, poštujući zakon, učinjene su nepravde od kršioca zakona koji su obično ostali nekažnjeni. To nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbednost i dovesti u pitanje dosadašnje postignute rezultate - navodi se u saopštenju Force.

LITURGIJE ĆE IPAK BITI?

Vijesti prenose da će liturgija ipak biti održana u nedelju ujutru, a da će policija biti na terenu.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, obraćanja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca, kao i zbog postojanja operativnih informacija da može doći do narušavanja javnog reda i mira, prenosi RTCG.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. jul 2019 | 13:32

    U ULCINJU JE PRE 50 GODINA ZIVELO 95 PROCENATA SRBA A 5 ALBANACA A SADA ZIVI 97 PROCENATA ALBANACA I 3 PROCENTA MILOGORACA A SRBA NEMA!!! OVO TREBA DA NAM BUDE POSLEDNJA OPOMENA PRED NESTANAK SRBA NA BALKANU!!!

  • Penzioner

    6. jul 2019 | 12:26

    Po toj logici u najvecem delu Srbije bi trebalo zabraniti bogosluzenje u dzamijama!?

  • Bravo

    6. jul 2019 | 12:13

    Tako je "braco" milogorci. Samo tako nastavite. Unistili ste sve sto je Sveto i Srpsko. Samo zapamtite, nas Srba ce biti makar za Beogradski pasaluk ali ce nas ipak biti a vas milogoraca uskoro nece biti ni za pod jednu sljivu ili maslinu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA