≫ 

Otac koji je bacio četvoro dece sa terase traži ukidanje pritvora: Tvrdi da nije opasan

Svoju decu uzeo je na spavanju i bacio ih sa balkona terse na Pagu

  • 5
Josip Rođak, Karica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, , Pag, Foto: Facebook

Otac (54) koji je svoje četvoro dece bacio s balkona kuće na Pagu žalio se Vrhovnom sudu Republike Hrvatske tražeći da mu se ukine pritvor u kojem se nalazi od 28. februara kada je počinio nezapamćen zločin koji je zgrozio hrvatsku i region.

U žalbi koju je uputio preko advokata Branimira Zorice navodi kako su razlozi zbog kojih mu je Županijski sud u Zadru 20. maja produžio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja dela - pogrešan. Ističe kako u slučaju ukidanja istražnog zatvora nema opasnosti jer ne bi živeo sa žrtvama, odnosno svojom decom, jer više ne žive u mestu gde su ranije stanovali zajedno - u kući na Pagu.

Vrhovni sud mu je, međutim, žalbu odbio navodeći kako je počinio čak četiri krivična dela teškog ubistva u pokušaju i to na štetu svoje dece za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

- Krivična dela je počinio kao otac žrtava, dece starosti od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo, te ih s visine od pet metara bacio s balkona kuće u kojoj su živeli, s očiglednom namerom da ih usmrti, no uprkos tome deca su preživela. Krivična dela je počinio u odnosu na svoju decu koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja krivičnih dela- navodi se u rešenju Vijeću za mladež Vrhovnog suda RH sastavljenom od sudija Ileane Vinja kao predsednice vijeća, te Melite Božičević-Grbić i Perice Rosandića kao članova vijeća.

HRVATSKA PAG DECA, Josip Rođak, kuća Terasa kuće na Pagu sa koje je otac bacio decu; Foto: Tanjug/HINA

Rešenjem je potvrđena prethodna odluka Županijskog suda u Zadru kako postoji opasnost da će 54-godišnjak boravkom na slobodi, ponoviti krivična dela ili dovršiti pokušana krivična dela jer je već ranije osuđivan presudom Opštinskog suda u Zadru i to zbog krivičnog dela povrede detetovih prava kada mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine uz vreme proveravanja u trajanju od tri godine. Ta je presuda, naime, postala pravosnažna 14. novembra 2017., iz čega proizlazi da je krivična dela počinio u roku proveravanja ranije presude.

Uz to su kod oca s Paga sprovedenim psihijatrijsko-psihologijskim veštačenjem utvrđena i trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljeg napretka tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih krivičnih dela. Tome se dodaje i da su sve okolnosti počinjenja ovih kaznenih dela negativno odjeknule u javnosti, zgražavajući i svetsku javnost, s obzirom na teške okolnosti dela prema nedužnoj deci, žrtvama.

- Pri tome, okolnost da je okrivljeni nesporno teško bolesna osoba, koju očekuje operativni zahvat, ne umanjuje značaj svih ranije iznesenih okolnosti - navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Otac sa Paga optužen je za četiri krivična dela pokušaja teškoga ubistva, za šta mu preti i do 50 godina zatvora. Za završetak istrage ključno je bilo veštačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neuračunjiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. To znači da će mu se suditi u tzv. redovnom postupku, iako će rasprave biti tajne jer je reč o zaštiti interesa dece.

VIDEO Teška životna priča poznate bodibilderke: Majka je pokušala da me ubije kada sam imala dve godine

(Telegraf.rs/Zadarski.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA