Đukanović: Najbolji put za prevazilaženje podela je formiranje pravoslavne crkve Crne Gore

Crnogorski predsednik je naveo da je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva postojala još iz vremena tadašnjeg gospodara Crne Gore Ivana Crnojevića

  • 27

Najbolji put za prevazilaženje podela među pravoslavnim vernicima je formiranje pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata svim vernicima, poručio je crnogorski predsednik Milo Đukanović.

On je u jednoj emisiji na Javnom servisu Crne Gore, komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, rekao da ga je dobio nedelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko - primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

Kako prenosi Portal RTCG, Đukanović model za prevazilaženje podela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovesti, a koja će doprineti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore.

- Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku - primorsku i njihovo sveštenstvo i vrata su im širom otvorena da budu deo ovog rešenja, a ne da tradicionalno ostanu deo problema - rekao je Đukanović.

Kako je naveo, neupitno je da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević.

On je napomenuo da brojni istorijski dokumenti svedoče o autokefalnosti CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva Đukanović smatra da je autokefalnost crnogorske pravoslavne crkve jedino rešenje da se prevaziđu podele među pravoslavnim vernicima; Foto: cpc.org.me

- Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve - rekao je Đukanović.

Govoreći o protivljenju obnovi CPC, Đukanović je kazao da su postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti.

- Nismo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu - rekao je Đukanović.

Važan faktor podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori je, kako je naveo je Srpska pravoslavna crkva.

- SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države i mešanjem u ono što su strateška opredeljenja državne politike Crne Gore - rekao je Đukanović.

On je kazao da epilog ne vidi u formiranju nacionalne crkve u kojoj će sada Crnogorci proterivati Srbe i da nema govora o ataku na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske interese.

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA