Za Srebrenicu se sudilo Srbima, ali i Holanđanima: Pre pet godina doneta je presuda u Hagu

Propust holandskih vojnika bio je taj što kao pripadnici mirovnih snaga UN nisu zaštitili Bošnjake

  • 23

U razarajućem i nemilosrdnom ratu u Bosni mnogo toga ostalo je pod velom tajne, sumnje, za mnoge činjenice postoje dve, tri pa i više "istina".

Srebrenica, tako, iako je jasno da je u njoj počinjen veliki zločin, godinama ipak izaziva burne emocije u vrtlogu brojki i spekulacija. Jedna stvar je, međutim, jasna. I nimalo se ne dopada Holandiji, zapadnoj zemlji koja se već 5 godina smatra takođe krivom za smrt oko 300 osoba.

Za njih šokantnu presudu doneo je Okružni sud u Hagu 2014. godine, a ona glasi - država Holandija odgovorna za smrt više od 300 lica prilikom pada Srebrenice 1995. godine.

Sud je naložio holandskoj državi da isplati rodbini nastradalih 30 odsto materijalne štete. Vlada ove zemlje se žalila na presudu, ali ju je apelacioni sud 2017. godine potvrdio, kao i Vrhovni sud.

Propust holandskih vojnika bio je taj što kao pripadnici mirovnih snaga UN nisu zaštitili Bošnjake. Tačnije, njima je naređeno da napuste bazu pod kontrolom holandskih vojnika jula 1995. godine.

UN su u ratno vreme proglasile Srebrenicu zaštićenom zonom, a mirovnu misiju je predvodio holanski bataljon u okviru UNPROFOR-a.

Nakon što su jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske zauzele enklavu, Srebrenički muslimani su utočište potražili u i oko baze UN-a, ali nisu dobili zaštitu.

Žrtve su bile nezadovoljne ovom presudom, jer tvrde da je mnogo više ljudi moglo da se skloni u bazu, a odgovornost se pripisuje samo za nekoliko stotina.

Čak je i holandska vlada 2002. podnela ostavku nakon što je priznala da nije uspela da zaštiti izbeglice, ali je istakla da su njeni vojnici imali "nemoguću misiju".

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosta laži

    14. jul 2019 | 08:22

    U Srebrenici se nije dogodio genocid!

  • Драган

    14. jul 2019 | 10:27

    1992. путовао сам аутобусом Београд -Будимпешта да би наставио авионом за Париз . На путу ,још у Србији , стали смо негде дасе освежимо у некој кафани .Поред шанка сам почео неки разговор са суседом , који је говорио енглески .То јебио американац из Филаделфије , новинар , који се враћао из Босне .Рекао ми је да је био међу првим посетиоцима у српским селима око Сребренице где су муслимани направили масакре.Био је потрешен и рече ми да у тим селима “ ни кокошке нису преживеле “ .Посетио је и друга места и рекао ми је такође да Срби могу заузети Сарајево кад хоће .Био је врло позитивно импресиониран Србима а при поздраву гледао је поред моје главе у вис и рече “ Te Serbs are magnificent « .

  • Mirjana

    14. jul 2019 | 08:57

    Kako su presudili da plate samo 30%? Moraju oni I njihovi saveznici da plate celu stetu celoj SFRJ jer su je NAMERNO srusili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA