• 93

"Pokrij se, pokrij se u ime Alaha": Devojčica šapuće ovu pesmu, društvene mreže u Srbiji se usijale

Snimak devojčice koja poziva na stavljanje hidžaba u ime Alaha je negde naišao na kritiku jer je suviše mala da bi mogla da šalje verske poruke koje i sama razume

  • 93

Jedan, da tako kažemo, edukativni religijski video, postao je pravi hit na društvenim mrežama. Doslovno hit, jer poruka saopštena u stihovima sada se širi glasovnim porukama, pevuši na ulici, citira u porukama.

Poslušajte ovde pesmicu:

Za neke je šaputanje "Pokrij se, pokrij se, u ime Allaha" postalo predmet šale, pa ga stavljaju u potpuno drugi kontekst.

Međutim, ono što je sporno na videu nije sama religijska poruka, jer znamo da islam zahteva od žene da pokrije kosu, već činjenica da tu poruku vernicima prenosi devojčica od oko 6-7 godina, gde poručuje da su devojčice koje se ne pokriju - lošije od pokrivenih. Ta devojčica daje "primer" ženama ne samo svojim pevušenjem, već i hidžabom koji nosi. I to ne običnim hidžabom (koji pokriva kosu i vrat), već takvim koji pokriva i gornji deo grudi.

Mnoge muslimanke koje odluče da se pokriju koriste samo maramu i nije uobičajeno da to rade i deca.

Ovako glase stihovi koje devojčica pevuši u parku:

"Sestro muslimanko, boj se Allaha! Kud si to krenula, otkrivena takva? Zar se ne stidiš, sve ti se vidi? Noge i ramena, kosa otkrivena... Na koga se ugledaš, koga oponašaš? Tome nas ne uči, čista vera naša. Budi kao Aiša, budi kao Esma, budi kao Merjem. Budi prava sestra. Alah će te zavoleti, da l' si toga svesna? Ponosiće se tobom, sutra, tvoja deca. Pokaj se još danas! I čvrsto odluči... U ime Allaha, hidžab obuci! Pokrij se, pokrij se, u ime Allaha."

(Pokrij se, pokrij se, u ime Allaha - šaputanje koje se ponavlja)

"Zloupotreba dece, poruka o nužnosti straha prema bogu, nametanje strogog religijskog pravila..." ovo su samo neke kritike koje su se nizale na račun ove pesme na društvenim mrežama.

Dovoljno je da u tviter pretragu unesete: "Pokrij se"...

"Da li ću ikada više, tipa sestrama kad se otkriju u toku noći ili svojoj deci jednog dana, moći normalno da kažem POKRIJ SE"

"Ruže su crvene; Tresem se od straha; Pokrij se pokrij se; U ime alaha"

"Gledala sam sinoć onu malu što šapuće pokrij se pokrij se u ime allaha znači zaspala sam tek jutros u 6 koliko je jezivo"

(M. B.)

Komentari

  • Montenegro

    Pogledajte na YT izlaganje monaha Arsenija “jeziva istina o devojkama u Srbiji” pa onda komentarišite!

  • Зока

    И ја се питам шта то дете покривањем треба да сакрије?Далеко је оно још од тога да физички засија пуним сјајем и атрибутима.И зар то није Вожија воља да неко изгледа како изгледа па зашто то божије дело сакривати?

  • Vesna

    Obrezivati,krstiti,pokrivati ili na drugi način nekoga uvlačiti u religiju pre punoletstva je manipulisanje mladim i nezrelim bićem i dušom.Dete se još nije ni fizički ni mentalno razvilo a oni bi da mu nametnu verske dogme.Ne mogu se na dete odnositi isti zakoni i pravila kao na punoletna lica.Verskim sputavanjem lišavaju ga bezbrižnoga detnjstva preteći mu nekim imaginarnim Alahom.Nivo znanja i iskustva nezreloga deteta ne može biti na nivou odrasle osobe da kritički i promišljeno rasuđuje o životu i svetu oko sebe.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima